måndag, oktober 31, 2005

Slut på räksallad!

Jag är egentligen ingen stor älskare av räksallad, men en hästräka utan räksallad är helt enkelt ingen hästräka. Söndagens bakfyllehungriga besök på Torsångs café hade kunnat sluta i panik. Men gustafskorven och ägget fick sällskap av en vikarierande rödbetssallad på rågbrödet. En hästbeta? Det gick bra det med.

E du Gooh eller?

Jag har fortfarande inte varit på Gooh själv. Men tack vare Erik på jobbet har mina Gooh-kunskaper ändå förbättrats. Nu vet jag till exempel att maten man köper inte är akut färskvara, som jag trodde, utan den håller ganska länge. Dessutom piper den för att tala om när den är färdigmicrad!
Väldigt spännande tyckte vi och stod som fastnaglade framför micron alla fyra minuterna som matlådan snurrade runt därinne.

Min Att-göra-lista börjar bli lång. Inte nog med att jag inte köpt mat på Gooh, jag har heller inte besökt Chez Albert än. Det närmaste jag har kommit är att gå förbi ett söndagsstängt Delicatessen chez Jean Yves. Ja och sen har vi ju Stockholms chokladfabriker som väntar på besök, brunch på Hasselbacken som ska klaras av, middag på Oaxen... Tur att jag inte har nån deadline.

Dålig inverkan

Tidningen Allt om mat påverkade min matlagning mycket negativt idag.
För hade jag inte suttit och bläddrat i Allt om mat så hade jag inte glömt bort pastan och då hade den inte blivit alldeles överkokt och läskig...

fredag, oktober 28, 2005

Still standing

Jag har inte lagt ner bloggandet. Bara haft lämningsvecka på jobbet.

Uppdatering:
Fetaost måste numera tillverkas i Grekland för att få kallas feta. Det betyder att vi som bara köpt grekisk feta förut också inte behöver läsa lika noga på paketen.

Äggula får, ja, nej, jo fortfarande ätas rå till pytt i pannan.

Wallenbergare finns fortfarande på var och varannan fredagslunchmeny

Har en svag och obekräftad känsla av att inälvsmat är på väg uppåt.

För övrigt kan jag dela med mig av min nyvunna kunskap: En "Turducken" är en urbenad kalkon fylld med en urbenad gås som i sin tur är fylld med en likaledes urbenad kyckling. Tillagningstid: minst några dagar varav omkring 13 timmar i ugnen. Kanske något att trotsa fågelinfluensan med?

söndag, oktober 23, 2005

Lägg in en stöt


Så var man medlem i Norrmalms biljardklubb.

Självklart går man dit för att spela och inte för att äta i första hand, men jag kan ändå avslöja att nachosen varvas med ost, det är alltså inte bara ost ovanpå.

lördag, oktober 22, 2005

Det är bara oktober en gång om året

Tänk om en vacker dag hon blåser opp sig så hon spricker...

Lunchen igår var förlagd till Clas på hörnet på Surbrunnsgatan. Miljö: lantligt gammeldags mys mitt i stan. Meny: husmanskost modell lyx.
Jag åt Värdshusets sill- och strömmingstallrik med Västerbottenost till förrätt. Den lilla versionen. Den bestod av fem sorters sill samt strömming konstfärdigt upplagt på en tallrik (varje sillbit var dekorerad för sig!), en skål med potatis och ett fat med knäckebrödstrianglar och två halvcentimetertjocka västerbottenbitar. Jag undrar hur den stora silltallriken ser ut.

Icke desto mindre lyckades jag äta upp det mesta av min bräckta rimmade oxbringa med skånsk potatis också. När jag såg den gräddstinna potatisen var jag ganska tacksam över att jag inte valt Pytt Bellman som huvudrätt.

Innan maten kom in serverades vi hembakt bröd och sallad med senapsstark dressing. Och maten kryddades med pikanta påståenden om att Clas på hörnet var ett välbesökt tillhåll för vänsterprasslare.

Med en sådan lunch hade det kanske varit på sin plats med ett lättare kvällsmål. Men icke. Östgötakällarens burgare med brieost och bacon (kan någon förklara för mig varför den står bland de mindre rätterna på menyn?) sköljdes friskt ner med en stor, söt oktoberbier innan vi gick för att se Bill Murray leta efter sin son på Victoria.
Bäst att passa på. Det är ju bara oktober en gång om året.

torsdag, oktober 20, 2005

Lunch

Lunch idag: couscous, grönsaksgryta, annan grönsaksgryta, sallad, marinerad kronärtskocka, mergez, lammstek, kyckling, hoummos, stark sås, liten pirog och förmodligen något mer. Allt konstfärdigt ihopblandat på samma tallrik och uppätet vid ett mosaikbeklätt bord hos La Gazelle. Där kostar lunchen numera 70 kronor men då ingår dricka till de gigantiska portionerna. Dessertdisk har de skaffat också.

Lunch i morgon: med redaktionen på hemligt ställe. Spännande.

onsdag, oktober 19, 2005

Frozen Irish coffee


Jag är ingen stor dessert- eller kakälskare. Men den här efterrättskakan är så god att den bara måste spridas. Den är inte för söt, och serverar man den dessutom i "snittformat" som jag gjorde på festen här om sistens, så blir den heller inte så där läskigt mäktig som kakor kan vara ibland. Dessutom är den väldigt enkel att göra.

Du gräddar helt enkelt en snabbt ihoprörd chokladsmet i ugnen och brer sedan över en lika snabbt ihopvispad gräddsmet uppepå. Sedan stoppar du härligheten i frysen ett tag. Resultatet blir ett slags vuxen glasstårta.

I originalreceptet, som kommer från en Allt om mat från 2001, står det givetvis whisky, annars blir det ju ingen riktig Irish coffee. Men jag har gjort den en gång med nån slags turistinköpt Baileys-kopia. Vilket som funkar bra. Ska du experimentera med spriten (i kakan) bör du dock hålla dig åt whisky eller chokladhållet för att vara på den säkra sidan.


Frozen Irish coffee
Ugn: 175 grader

Botten:
250 g mandelmassa
2 äggvitor
2 msk kakao

Fyllning:
4 dl vispgrädde
2 msk pulverkaffe
1 dl florsocker
2 äggulor
2 msk whisky

Riv mandelmassan och blanda den med äggvitor och kakao. Bred ut smeten i en smord och bröad kakform, helst en med avtagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen i ungefär en kvart. Ta ut och låt svalna. Lossa kakan från formens botten (det glömmer alltid jag) och lägg tillbaka den i formen igen.

Vispa grädden med kaffe och florsocker tills den är riktigt tjock. Vispa ner äggulorna och whiskyn. Bred ut smeten på kakbottnen och täck allt med plastfolie. Skjuts in i frysen och vänta i fyra timmar eller mer.

Ta ut din vuxenglasstårta, ta av plasten, ta bort kanten, lägg upp kakan och skär den i bitar.
Dekorera med kaffebönor doppade i choklad, kakao eller gör som jag, glöm bort dekorationen och servera kakan som den är.

Ät!

Eftersom det är sprit i så smälter glassen ganska snabbt. Så ska ni inte äta upp hela glasstårtan på en gång så kan det vara klokt att stoppa tillbaka den i frysen när alla har tagit sin första bit.

tisdag, oktober 18, 2005

Testbild störning

- En ny sorts ätstörning, sa Göran på jobbet när jag berättade att jag hade lagat både fransk löksoppa och tomatpasta dagen innan, bara för att äta hemkörd thaimat.

Löksoppan och tomatsåsen, och senare även en rejäl köttgryta, var följden av att jag satt på stora mängder hackad lök, skurna tomater och tärnat kött. De var i sin tur följden av det utförda knivtestet.

Andra efterdyningar från testet är att jag numera är förälskad i en tretusenkronorskniv och känner ett stort sug efter magentlister, slipstenar och knivställ.

söndag, oktober 16, 2005

Längre länklista

Listan över länkar här intill kommer att växa inom kort. Jag har hittat flera matbloggar som jag inte hunnit lägga till än och bloggandet sprider sig dessutom i bekantskapskretsen.
Men inte nu, nu ska jag sova. Och till skillnad från igår så har jag faktiskt bara druckit mineralvatten ikväll, så i natt planerar jag att sova bra.

lördag, oktober 15, 2005

Söndags-Seoul

Idag har vi gjort en ny bekantskap. Seoul på Karlavägen. En restaurang med god koreansk och japansk mat men med väl uppskruvad belysning och lite för avskalad inredning för en lördagkväll. Mer mineralvatten än vin liksom.
Marinerad friterad anka med ris och söt sås föregicks av misosoppa och kryddstarka inlagda grönsaker. Och blivande svärföräldrarna lyckades ta sig igenom en hel middag med ätpinnar och sked.
Jag gissar att jag kommer att gå dit igen. Men på en söndag. Då ska jag äta bulgogi.

onsdag, oktober 12, 2005

Gottebord


På mitt bord just nu: godbitar från Mac, Satake, Porsche, Kobe, Victorinox och Kyocera. Rostfritt, keramiskt och handsmitt. Och fler ska de bli. Men bara till låns tyvärr.

I helgen blir det skära av.

En för alla, alla för en

Vad har Becel, Flora, Milda, Lätta, Creme Bonjour, Knorr, Lipton, GB glace, Bertolli, Carte d'Or, Ben & Jerrys, Magnum, Winborgs, Hellmann's, Maizena, Slotts och Maille gemensamt?

Vad har Nescafé, Zoegas, After Eight, Kitkat, Chunky, Smarties, Nuts, Toffee crisp, Lion, Cheerios, Fitness, Godmorgonvälling och djurmaten Pussi, Friskies, Gourmet Gold, Por plan och Doko classic gemensamt?

Vad har juicer från Bravo, Del monte, JO, God morgon och Tropicana och ostar från Arla, Billinge, Delite, Buko, Åseda, Apetina, Höng, Wästgöta, Lucullus, Galbani, Gamle Ole och Sorte Sara gemensamt?

Faktum är att om du har köpt alla dessa varumärken och produkter har du ändå bara handlat mat från tre företag, Unilever, Nestlé och Arla Foods. Det är väl himla tur att det förs kampanjer mot butikernas egna märken så att vi får sådan mångfald i mataffären!

Handlade du på Hemköp, Spar, Willys och Tempo? Då höll du dig till Axfoods butiker.

måndag, oktober 10, 2005

Offentligt och privat

Offentligt: Stockholm ska göra ett ryck och se till att femton procent av all mat som köps in till dagis, skolor och äldreboenen ska vara ekologisk. Köttfärs, mjölk och färdiga pannkakor ska bidra. Idag är det bara tre procent av maten som är ekologisk.

Privat: Det jobbas med krogguide som listar ekologiska restauranger. Det betyder att man som privatperson kan försöka vara ekologisk även när man inte orkar laga mat själv. Nästa år ska guiden vara klar.

Luftspel


En flygtur kan lätt kännas lite seg. Men det finns många sätt att aktivera sig på uppe i luften. Gör ditt eget matspel. Alla moment kan användas för exempelvis vadslagning eller bingoliknande övningar.

1. Får man mat?
Förut ingick alltid någon form av mat. Men nu för tiden är det intressant att se om man får äta över huvud taget. Väl ombord brukar besättningen annonsera vad som gäller. I mycket grova drag. Information av typen "idag serveras en bit kall kokt lax med en sallad på pasta, tomat, rödlök och ruccola samt en senapsdressing" är det inte tal om. Förmodligen av den enkla anledningen att besättningen själv inte vet vad passagerarna ska utfodras med.

2. Hinner flygvärdinnorna langa ut mat, låta alla äta och samla in skräp innan vi landar igen?
Så fort planet är i luften rullas en vagn ut i gången. Men det här är bara en liten teaser inför maten. Vagnen innehåller dryck. Därefter kommer matvagnen, brödkorgen, kaffeserveringen, ombjudet av kaffe och eventuellt av bröd, samt avdukningen. På en kortare flygning är det i sanning en kamp mot klockan.

3. Är behållaren ett glas?
Du vet fortfarande inte vad du ska äta. Dryckesvalet kan alltså förvandlas till ett kul spel. Rött eller vitt vin? Hur mycket kan man beställa utan att få betala extra? Själv fegar jag och kör med vatten trots att det ger poängavdrag. Vatten passar till allt. Dessutom är jag fortfarande lite osäker på vad som egentligen ingår.
Vattnet är portionerat i plastbehållare med påklistrat lock. Här är frågan: är det meningen att man ska ta bort locket och dricka ur behållaren, eller ska man hälla över vattnet i plastglaset eller kaffekoppen som lämnas tillsammans med maten?.

4. Ätbart eller inte?
Flygplansmat är lite som Kinderegg, där maten är både det man kan äta och själva överraskningen (vilken svensk tillverkare skulle förresten göra ett godis som hette barnägg?) Pysslet består av flera steg: Öppna själva lådan som maten levereras i, öppna alla små lådor som var för sig hyser måltidens olika delar. lista ut vilka delar som ska ätas i vilken ordning, öppna paketet med bestick, kryddor och våtservett, skära och äta maten utan att skvätta innehållet från en av de små lådorna ner i någon anna låda, eller ännu värre, på passageraren bredvid. Alla dessa moment görs med armbågarna pressade mot kroppen.

5. Mera knep och knåp
Vid det här laget är du ganska säker på vilken typ av mat och dryck som ingår i flygningen. Men du kan fortfarande roa dig med att gissa exakt vad det är du äter. Smakar de små bollarna köttfärs eller är det någon form av korn i dem? Och hur gör de egentligen med det varma brödet för att få det att smaka så lite som möjligt?

6. Kaffet
Tidsschemat är pressat. Två tuggor in i måltiden kommer kaffet. Kaffet ökar spänningen i två steg. Steg ett: du dräller alltid kaffe när du bär en kopp i stadigt porslin på en vanlig lunchservering, hur ska du lyckas lyfta en kopp i sladdrig plast över din medpassagerare utan att hälla ut hela innehållet i hans bärbara dator?
Steg 2: var någonstans på det minimala bordet är det tänkt att koppen ska placeras? Själva lådan med maten tar ju redan upp all plats. Välj mellan att ha koppen på sidan med medpassagerarens dator som insats, eller att ställa koppen så nära ryggstödet på stolen framför som möjligt och be en bön om att kvinnan som sitter i den inte får lust att luta sig tillbaka.

Grattis du har landat! Nu är det bara att upprepa proceduren på tillbakavägen.

söndag, oktober 09, 2005

På det fjärde ska det ske

Har ett tag försökt att ta mig till den omtalade delikatessbutiken Chez Albert som figuerat på flera bloggar, och som omnämdes i DNs nya version av På stan här om dagen. De har tyvärr stängt på måndagar, så det blir inte i morgon. Men förhoppningsvis någon gång under veckan.

3

Anette skickade vidare frågor som hon fått från Ilva. Jag svarar snällt.

3 saker som jag gillar:
God mat, höstfärger, inredningsbutiker
3 saker som jag tycker illa om och som skrämmer mig:
Oprovocerat våld, slask, hudcancer
3 viktiga saker i mitt hem:
Min sambo, datorn, diskmaskinen
3 slumpvis valda fakta om mig:
Jag är född i Skåne, jag har voltat med en bil, jag bryter alltid kedjebrev
3 saker jag vill göra innan jag dör:
Skaffa barn och se dem växa upp, ha ett roligt arbetsliv, resa mer
3 saker som jag kan göra:
Baklängesdyk, hålla igång en konversation, skriva nya texter till befintliga melodier,
3 saker som jag inte kan göra:
Busvissla, prata italienska, köra buss
3 saker som jag säger mest:
"Vi måste verklingen ta och sätta upp de där listerna snart", "Jag är hungrig", "Hur går det med texten?"
3 kändisförälskelser:
En passion för Johnny Depp (Officer Hanson i 21 Jumpstreet) utbyttes mot djupt intresse för Kurt Cobain och stort gillande av Nicolas Cage (Sailor i Wild at Heart)
3 personer som jag tror kan svara på dessa frågor:
Som sagt, jag bryter alltid kedjebrev.

Var har du varit någonstans?


Jeffrey Steingarten har äntligen kommit in i mitt liv i form av boken It must've been something I ate. En bok i romantjocklek som bara handlar om mat, mat och mat. Texterna har tidigare publicerats i amerikanska Vogue och täcker in allt från den bästa och fetaste delen av en tonfisk till restauranters kösystem, vilken del i hjärnan som gör en överdrivet intresserad av mat och Lisas favoritämne Umami. I sanning en bok att sluka.

Är du vegetarian eller laktosintolerant måste du dock rusta dig med en smula överseende. Steingarten predikar allätandets evangelium. Hårt. The man who ate everything är till och med titeln på en tidigare bok med hans texter. Och den ska jag läsa så fort jag har läst ut den här.

Enastående ekologi

Nu är det fastslaget. Ekologiska körsbärstomater och ekologisk kyckling och gurka smakar, doftar och känns bättre än sina oekologiska konkurrenter. Dessutom ser de bättre ut. Åtminstone enligt ett test som Restauratören skriver om, och där kockar och uppfödare/odlare fick göra blindtest på olika produkter.

Starka anledningar att köpa ekologiskt alltså. Och då har ändå inte smakboosten som det goda samvetet ger tagits med i beräkningen.

fredag, oktober 07, 2005

Mat på mässan

En hel dag i en monter på Digital Home-mässan är avklarad. Och jag var inte sämre än att jag lyckades nosa upp lite god mat mitt bland storbildsskärmarna, mobiltelefonerna och ljudanläggnigarna. Dagens kulinariska höjdpunkt var inte den flottiga kotlettraden med bearnaisesås i Älvsjömässans utställarmatsal (undrar hur många som är där och äter under matmässan?) utan gazpachon med basilikakräm som Maud Onnermark hade lagat till. Hon stod i SVT:s monter för Go Kvälls räkning, och som en sann stalker gick jag och hämtade mobilen för att knäppa kort. Allt för bloggen :-)

torsdag, oktober 06, 2005

A nice cup of tea


Vad hittar man i skåpet i ett engelskt hotellrum...



... om inte en komplett tebricka med vattenkokare, tekanna, kopp, fat, sked och en burk med tepåsar, socker och pulverkaffe. Till och med doppa i form av en inplastad kaka.
Fantastiskt!

onsdag, oktober 05, 2005

Misslyckad matdag

Sitter just nu på ett hotellrum i London efter en presskonferens och konstaterar att jag misslyckats totalt med mitt ätande idag.
Till att börja med köpte jag en snuskigt dyr tonfiskciabatta på Arlanda (82 spänn för macka och juice!!!). Jag blev riktigt mätt och det var ju bra. Men feltimat. Jag tog inte ens emot gratislunchen med kall lax på flygplanet.

Väl i London hade dock lunchsuget kommit. Och jag hade ett enda mål. Under den knappa tid jag hade på mig att gå på stan skulle jag lokalisera och äta fish and chips.
Lyckades jag? Nä. Jag hittade visserligen en restaurang vid Covent Garden nära hotellet som serverade "traditional fish in beer batter". Men det var det dyraste de hade på menyn, och jag hade inte riktigt tid att sätta mig på ett sobert ställe. En inrökt pub hade visserligen fish and chips på menyn, och till ett betydligt humanare pris, men däremot hade de inga sittplatser så det fick också vara.



Det slutade med att jag åt en besynnerlig pirog, eller "pastry" med "traditional steak". Skapelsen smakade tydligast av svartpeppar och bestod i princip av en portion stek med sås, grönsaker och potatis, som någon virat in i deg och stoppat i ugnen.
Jag sköljde ner den med mitt livs första Starbucks-kaffe. Och sedan var jag totalt proppmätt.




Så mätt, att när jag väl kom till presskonferensen, så orkade jag till min stora sorg inte äta av alla de små läckerbitar som bars runt. Minst tre sorters miniatyrspett, en sorts fyllda rullar och två eller tre andra tilltugg som alla såg väldigt goda ut trycktes upp i mitt ansikte, och jag var tvungen att tacka nej.

Nu närmar sig klockan tolv på natten här i London, och tror inte fan att man börjar bli lite småsugen.

tisdag, oktober 04, 2005

Lägga sig hungrig

Har surfat kockknivar till långt efter läggdags. Och nu är jag hungrig. Men äta blir det inget av med tyvärr.

söndag, oktober 02, 2005

Småplock


Parmesanost, pinjenötter, bresaola, melon, parmaskinka, fikon... Mmm. Jag blev nästan avundsjuk på mig själv när jag handlade ingredienserna till lördagskvällens drinktilltugg modell matigare.

Den slutliga menyn blev:
bresaolarullar med pinjenötskräm
snittar med oliv- och kaprispesto
snittar med lax och dill- och senapsphiladelphia
crostini med parmaskinka och fikonsalsa
snittar med pastrami och äppelsalsa
sherrydoftande svamppaj
baconlindad kyckling med rosmarin
couscoussallad med fetaost
focaccia med getost och körsbärstomater

Som avslutning blev det ancho chili-pepprade fruktspett med ingefärs- och honungskräm samt frozen coffee Irish cream, en slags vuxen glasstårta i munsbitsformat.

Alla recept utom olivpeston och salladen kom från diverse olika nummer och årgångar av den oumbärliga tidningen Allt om mat. Jag har lovat att lägga upp några av dem på bloggen så de kommer inom kort.

Nu har jag definitivt slutat fylla år för den här gången. Men kul var det. Och faktiskt inte särskilt traumatiskt alls. I synnerhet inte som jag fick visa leg på systemet så sent som igår.

Kebnekajse, featuring crostini


Ser ut som stenrösen på Kebnekaje, säger de som vet.