lördag, juni 25, 2005

Focaccia med getost och tomat

Snabblagat är det inte tal om. Focaccian ska jäsa hela tre gånger. Men det blir garanterat succé! Har du tagit en bit så måste du ta en till. Minst. Receptet är hämtat från en fem år gammal Allt om mat. Nummer 12 2000 för att vara exakt.

Deg:
50 g jäst
6 dl mjölk
1,5 tsk salt
1/2 dl olivolja
4 dl durumvetemjöl
10 dl vetemjöl
lite olivolja till plåten

Fyllning:
1 ask körsbärstomater
ca 150 g getost
1-2 kvistar rosmarin
olivolja
gourmetsalt

Värm mjölken tills den är fingervarm. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen har löst sig. Blanda ner salt, olja, durumvetemjölet och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en lös deg och låt den jäsa under handduk i 40 minuter.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och olja pappret och kanterna på pannan. Stjälp upp degen och låt den jäsa i 40 minuter till.

Tryck ut degen i formen med mjölad eller oljad hand och platta till den. Jäs IGEN i ungefär 35 minuter.
Värm ugnen til 200 grader. Pensla degen med olivolja och tryck ner tomaterna och bitar av getost i degen så att de hamnar jämt fördelat över focaccian. Strö över lite gourmetsalt och rosmarin.
Grädda långt ner i ugnen i ca 20 minuter.

Inga kommentarer: