onsdag, oktober 19, 2005

Frozen Irish coffee


Jag är ingen stor dessert- eller kakälskare. Men den här efterrättskakan är så god att den bara måste spridas. Den är inte för söt, och serverar man den dessutom i "snittformat" som jag gjorde på festen här om sistens, så blir den heller inte så där läskigt mäktig som kakor kan vara ibland. Dessutom är den väldigt enkel att göra.

Du gräddar helt enkelt en snabbt ihoprörd chokladsmet i ugnen och brer sedan över en lika snabbt ihopvispad gräddsmet uppepå. Sedan stoppar du härligheten i frysen ett tag. Resultatet blir ett slags vuxen glasstårta.

I originalreceptet, som kommer från en Allt om mat från 2001, står det givetvis whisky, annars blir det ju ingen riktig Irish coffee. Men jag har gjort den en gång med nån slags turistinköpt Baileys-kopia. Vilket som funkar bra. Ska du experimentera med spriten (i kakan) bör du dock hålla dig åt whisky eller chokladhållet för att vara på den säkra sidan.


Frozen Irish coffee
Ugn: 175 grader

Botten:
250 g mandelmassa
2 äggvitor
2 msk kakao

Fyllning:
4 dl vispgrädde
2 msk pulverkaffe
1 dl florsocker
2 äggulor
2 msk whisky

Riv mandelmassan och blanda den med äggvitor och kakao. Bred ut smeten i en smord och bröad kakform, helst en med avtagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen i ungefär en kvart. Ta ut och låt svalna. Lossa kakan från formens botten (det glömmer alltid jag) och lägg tillbaka den i formen igen.

Vispa grädden med kaffe och florsocker tills den är riktigt tjock. Vispa ner äggulorna och whiskyn. Bred ut smeten på kakbottnen och täck allt med plastfolie. Skjuts in i frysen och vänta i fyra timmar eller mer.

Ta ut din vuxenglasstårta, ta av plasten, ta bort kanten, lägg upp kakan och skär den i bitar.
Dekorera med kaffebönor doppade i choklad, kakao eller gör som jag, glöm bort dekorationen och servera kakan som den är.

Ät!

Eftersom det är sprit i så smälter glassen ganska snabbt. Så ska ni inte äta upp hela glasstårtan på en gång så kan det vara klokt att stoppa tillbaka den i frysen när alla har tagit sin första bit.

2 kommentarer:

Ca sa...

.......Smarrigt..... :)

bani sa...

Oooooo.

Jag är en kakälskare däremot. :-)