lördag, april 29, 2006

Nu är man mallig

Ilva har annonserat vinnaren i första Cyberkocken, och det blev ingen annan än yours truly! De indiska köttbullarna med linser föll glädjande nog domarna i smaken. Broccoli tackar och bockar!

Se nu till att värma upp inför nästa omgång, som går av stapeln helgen 20-21 maj. Ju fler deltagare desto roligare!

måndag, april 24, 2006

Tårtan bokad

Vi är hänvisade till trakten runt Hedemora när det gäller många av bröllopsbestyren. Vi kan ingenting om Hedemora egentligen. Och sommarstugan saknar trådlöst nätverk. En enkät på stan där en kvinna av en tillfrågad svarade, visade att det finns två konditorier i Hedemora.

Konditori 1:
Vi frågar efter olika typer av bröllopstårtor och får ett fotoalbum(!) där man kan välja tårta. Vad själva tårtan består av är tydligen inte så viktig i såna här sammanhang... När vi valt en fin ska vi kalla på Siv.
Siv visar sig vara drygt åttio år och har bestämda åsikter om tårta*. Hon har två (2) olika fyllningar hon kan tänka sig: Version ett är helt enkelt prinsesstårta, exakt den tråkiga "riktiga" sorten med bara massor av grädde och lite vaniljkräm och sockerkaka som jag dissat redan på vägen dit. Version två är "spansk tårta". Enligt Siv innehåller den chokladbitar, frukt och grädde smaksatt med Kejsarvin. Med vad? frågar jag. Kejsarvin, förtydligar Siv. (En senare sökning på Google gav en (1) träff, i innehållsförteckningen till en fabriksbakad kaka. Någon som vet vad det är?)
När Siv säger "frukt" går larmet för konserverade mandariner igång. Jag frågar vilken sorts frukt. Persika och mandariner, säger Siv.
Jag försöker hinta om att jag egentligen inte är en tårtperson**, och hint, hint, hintar om en tårta som inte är så full av grädde. Kanske med nån mousse? Nån sån har inte Siv.
Till sist lämnar vi ändå konditoriet med två rosa bitar spansk tårta i en provsmakningskartong. Den luktar parfym.

Konditori 2:
Vi frågar efter olika typer av bröllopstårtor och får ett fotoalbum(!) Snabbt som attan frågar jag vilka sorters fyllningar de kan erbjuda. Det brukar vi bestämma tillsammans med brudparet, säger konditorn. Kanske hallon- eller chokladmosse? hoppas jag. Jag brukar göra en med chokladtryffel, vaniljcreme och sen ett lager mosse, säger konditorn. Det kan vara apelsinmousse eller chokladmousse eller vad ni vill. Det är ju gott när det inte bara blir sött, utan är lite fräschare.
Behöver jag säga vilket konditori vi valde?

Samma kväll delade vi provbitarna av den spanska tårtan med ett par vänner. Den rosafärgade grädden smakade... ja som Ahlgrens bilar ungefär. Älskar du grädde och godis, kan det här vara en tårta för dig. Inte för mig. Tyvärr går den bara att få tag på på ett litet konditori i Hedemora.

*Vill bara poängtera att jag tycker det är ascoolt att det finns en drygt åttioårig Siv som driver traditionellt konditori i Hedemora. Jag gillar helt enkelt inte trist prinsesstårta. Bara otrist prinsesstårta med sylt, som har stått till sig i kylen över natten. (Dessutom fanns ärligt talat den snyggaste tårtan i Sivs album. Men som vi alla har lärt oss, det är insidan som räknas.)

**E var alltså med, och han tyckte och föreslog också saker. Han gillar också mousse.

söndag, april 23, 2006

Cyberkocken - premiär

Röda linser, ruccola, pistgenötter och någonting gult. Det är ingredienserna i världspremiären av Cyberkocken, som Ilva håller i denna första gång.

Min första tanke var att göra en sorts pesto på pistagenötterna och ruccolan. Jag tänkte mig peston i en potatissallad, och till den skulle jag göra biffar på de röda linserna. Eventuellt med apelsin i som gult alibi.

Sen kom en annan tanke. Fortfarande peston, men nu på en bit bröd till gul lins- och paprikasoppa.

Alla planer sket sig, kan man säga. Ruccola fanns nämligen inte att uppbåda i Årsta idag. Jag besökte tre butiker och det närmaste jag kom var en rutten plastförpackning gömd bland avokadon på Konsum. Men skam den som ger sig. Jag har lagat mat ändå. Ruccolan får man helt enkelt tänka sig.

Det slutade med linsbiffar, där äggula fick vara gul ingrediens, och en gräddfilssås tog hand om pistagenötterna och (den tänkta) ruccolan. Receptet finns med här nedan. Men tävnlingsbidraget från Broccoli blir ändå ett annat: "Indiska" köttbullar med linser och gult ris med pistagenötter och ruccola.

Den hemgjort indiska varianten blev följden av en association mellan pistagenötter och ris, särskilt gult ris. Inte så nyskapande kanske. Men gott. Över förväntan. Linser i köttbullarna gjorde dem mjukare än vanligt, och det gjorde nästan att de passade bättre till riset och såsen. Särskilt om man är en såsoman, som jag. Även E åt med glädje och tingade snabbt en låda av resterna till morgondagens lunch. Jag erkänner att ruccola måste ses som en främmande fågel i det här sammanhanget, men den ska ju vara med i tävlingsreceptet. Och ruccola ÄR gott att ha i ris och couscous, så varför inte här?
Jag använde bara torra kryddor. En piffig sak med det är att du kan ha så gott som alla ingredienser utom köttfärs och grädde hemma i torrskafferiet. Men självklart skulle det inte skadat med färsk ingefära, chili eller koriander.
Gillar du inte koriander kan du slopa den med gott samvete.




Indiska köttbullar med linser, kokta i tomat och grädde
och serverade med gult ris med pistagenötter och ruccola

4 rejäla portioner

Köttbullar:
300 g nötfärs
3 dl mjukkokade röda linser
salt
garam masala
chilipeppar
spiskummin
koriander

Sås:
Olja
Garam masala
Spiskummin
Ingefära
Chilipeppar
Koriander
3 stora vitlöksklyftor
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1/2 burk vatten
1 dl matlagningsgrädde
Salt

Gult ris:
1 gul lök
4 dl ris
vatten
salt
gurkmeja
1 lagerblad
lite spiskummin
1 dl pistagenötter, rostade och saltade
ruccola

Blanda färsen med de kokta linserna och kryddorna. Rulla till stora köttbullar. Bryn köttbullarna i en panna och ställ åt sidan.

Fräs kryddorna i oljan och tillsätt löken och vitlöken och bryn den. Häll ner tomater, vatten och grädde och låt allting koka upp. Smaka av med salt.
Häll ner köttbullarna i såsen och låt dem koka med.

Fräs löken till riset i lite olja i en kastrull. Tillsätt riset och vatten enligt beskrivningen på förpackningen. Färga med gurkmeja och lägg ner ett lagerblad och lite spiskummin. Koka riset som vanligt.
Skala pistagenötterna och hacka dem grovt.
Skär ruccolabladen grovt, så att det inte blir för stora bitar i riset.

Blanda ner ruccolan i riset och strö över pistagehacket.
Servera med köttbullarna i såsen.

Linsbiffarna blev också goda. Men inte supergoda. Röda linser som huvudingrediens har trots allt en begränsad charm. Jag piffade upp dem med lite vitlök. Och med såsen och en god sallad till så kan det bli en helt ok lunch. Särskilt för en vegetarian. Jag säljer in rätten hårt som ni märker.

Linsbiffar med pistage- och ruccolasås
12 små biffar

6 dl mjukkokade röda linser
2 vitlöksklyftor
1 gul lök, finhackad
1 äggula
svartpeppar
salt
ev ströbröd

gräddfil
pistagenötter, hackade
ruccola, finhackad

Blanda ingredienserna till biffarna. Låt smeten vila ett tag så den stabiliserar sig. Forma små biffar och stek dem i en stekpanna.

Blanda ner pistagenötter och ruccola i gräddfilen. Sältan i nötterna räcker till ganska bra så du behöver inte salta.

Servera biffarna med såsen och en god sallad.

torsdag, april 20, 2006

T minus one month

Om exakt en månad är det dags att äta bröllopsmeny, skåla i champagne och skära tårta. Det finns därför stor risk för att inläggen här kommer att bli glesare och glesare den närmsta tiden. Så småningom kan ni dock se fram emot matrapportering från Sicilien.

onsdag, april 19, 2006

Dagen idag


Kul: Alltid lite high on life efter en intervju med positiva människor

Trivsamt: Kaffe och en tonfiskmacka på grovt bröd, på en uteservering vid Mariatorget

Lyckat: Lasagnen vi åt till middag. Fyra lådor blev det också

Upprörande: Det sinnessjuka reklambladet "Bantningsjournalen" som dumpit ner i vår brevlåda. Snälla människor: OM det finns en mirakelkur för att gå ner i vikt så kommer den INTE att avslöjas genom ett reklamblad med suddiga före- och efterbilder.

Oroande: Jag sitter och kollar på tv i förminskad bild i hörnet på skärmen, samtidigt som jag läser bloggar. Fler och fler bloggar. Om fler och fler ämnen.

tisdag, april 18, 2006

Goda ting

Tre kulor italiensk glass i en bägare, en nästan galet solig lördag på Skånegatan (i lördags)

De friterade revbensspjällen i sötstark, vitlöksdoftande sås på Ho's (i lördags)

Doften av kaffe, tidigt på morgonen (kaffe - alla dagar, tidigt - ibland)

Kvällens goda blev det sista av couscoussalladen tillsammans med vitlökskryddade köttfärbiffar som E kryddade och jag stekte, och det sista av tomat- och balsamvinägersåsen från i söndags.

måndag, april 17, 2006

Goda rester

Det är så trevligt när man blir hungrig och kan plocka fram lite pestolax, potatisterrin och couscous-sallad bara sådär.

Gårdagens påskmiddag bestod i sin helhet av:
Sparris stekt i olivolja, med hollandaisesås
Stekt chilikryddad halloumi med granatäppelkärnor
Ört- och fetaostgratinerade rödbetor
Couscous-sallad med bl.a. ruccola, feta och färsk persilja
Potatisterrine
Getostsås
Tomatsås
Ägghalvor med gräddfil/majonnäs, dill och röd rom (vegetarianen fick utan rom)
Pestogratinerad lax
Ungsstekt lammentrecôte
Olika ostar
Bröd med chokladcreme och salt
Smågodis och pistagenötter

Tanken var att det skulle finnas nåt för alla, och såväl vegetarianen som fiskätaren och övriga dinerande verkade nöjda med maten. Lätt att förbereda var den också.

Själv har jag bestämt mig för absolut göra potatisterrinen med lamm och två såser som en ensam huvudrätt någon gång. Getosten och tomatsåsen gick väldigt bra ihop och kombinationen blev en klar favorit hos mig. Recepten var hämtade ur årets påsknummer av Allt om mat.

Mat-Niklas chokladbröd var visserligen spännande, men en allmänt utbredd uppfattning var att flingsalt och choklad var en bra kombination, men att rätten med de olivoljestekta baguettskivorna skulle ha vunnit på förhållandevis mindre chokladkräm. Jag är tveksam till om vi kommer att göra om försöket.

Dumbom?

Den som har modet och pengarna eller är nog berusad att beställa en Dumbom i Gondolens bar, får hemskt gärna berätta vad den innehåller.

torsdag, april 13, 2006

Påsk

Lamm, lax, ägg, choklad, sparris... Ingredienserna ligger i kylen och väntar. Glad påsk!

onsdag, april 12, 2006

Entrecote med kalkon


En vecka går fort. Nu är det fredag igen. Känns det som.
Entrecoten med getost- och spenatlasagne på bilden åt vi förra fredagen. Samtidigt som vi tittade på filmen "Den utvalde". Trots att marinaden till köttet blev lite väl balsamvinägerstinn, så var maten betydligt mer njutbar än filmen. Filmen var nämligen hemsk. På mer än ett sätt.

Hemskt många kända skådespelare
Vanna Rosenberg, Andreas Wilson, Filip Zanden, Benny Haag...

Hemskt dåligt manus
Som en Kitty-bok fast sämre. Löser verkligen polisstudenter gåtor a la Basil mus?

Hemskt rolig om man känner till Uppsala
Var annars kan man höra klassiska repliker som "Ska vi cykla till Odinslund i morgon?" eller "Jag behöver prata med dig, kan vi ses i Engelska parken klockan åtta?" Och detta trots att en av männen bakom filmen bevisligen bor i Uppsala. Han har i alla fall köpt en lägenhet av vår kompis.

Det är klart att man borde ha anat oråd när en dvd dyker upp i hylla på närlivs, trots att man missat den helt på bio. Men vi såg bara de höga betygen på omslaget, bland annat fem av de välkända fyrarna från gamla Göteborgs-Posten. Först efter halva filmen, när jag insett att GP:s recensent måste ha varit full för att sätta ett sånt betyg, såg jag att fyrarna visserligen var utdelade av GP, men av GP:s ungdomsbilaga Graffiti.


En trovärdig replik hade i alla fall den stackars utvalde. Fika på Fågelsången gör folk faktiskt i Uppsala. Jag själv mer än gärna, om det finns plats på utserveringen en solig sommardag.

måndag, april 10, 2006

Testat positivt

Nu har vi provat Årstas nya pizzeria Karavan. Och den blev genast en klar ledare. Den är inte bara väldigt finurligt placerad, några få minuter från vår ytterdörr, utan den har också de godaste pizzor Årsta lyckats uppbringa under vår tid här. Trots burkchampinjonerna.

Hemligheten är den tunt utkavlade botten, som ger stora pizzor till ytan, med perfekt bakade, lite knapriga kanter. Plus också för att pizzorna inte kändes särskilt flottiga.

Vi får hoppas att fler upptäcker pizzerian vid Årstafältets hållplats. För med fem anställda i en nyrenoverad och tom lokal lär det bli svårt att få det hela att gå runt.

fredag, april 07, 2006

Å hör sen!

Fy för nytänkande:

Nils Emil Ahlin avfärdar tv-recept som köttbullar med spiskummin, vitlök och mynta.
- Gud bevare mig väl. Köttbullar ska smaksättas med stekt och råriven lök, salt och vitpeppar, säger han.

Mer på Expressen.

torsdag, april 06, 2006

...och ännu mer

Är du inte tillräckligt hungrig kan du gå till Matjournalen och läsa middagsmeny efter middagsmeny efter middagsmeny.

För övrigt så är Broccoli numera satt på kartan i Årsta genom bloggkartan.se.

Nu: smycke-vernissage på Platina, Odengatan.

Mera mat åt folket

Så har dom förökat sig igen. Matbloggarna. Den som är nyfiken på nya bekantskaper kan kolla in Angos mat, Tom källare gör galen kvinna, och , här flitigt kommenterande Viktorias, Matplatsen.

Hemma i Årsta har det också hänt grejer. Vi har fått en ny pizzeria. Nu är de 217 stycken. Eller åtminstone åtta. Den här ligger bäst till hittills, rent placeringsmässigt. Nära lägenheten, och mycket nära hållplatsen. Klarar den dessutom en provätning kanske vi slutar importera från Söder helt och hållet.

onsdag, april 05, 2006

Jubileum!

Räknaren har idag passerat
40 000
Så många besök har registrerats här sedan juli. Tack för det!

Och inte nog med det. Nån gång nu i dagarna fyllde, eller fyller, Broccoli 1 år! (lite oklart exakt när, eftersom hela bloggen startades på annan ort och sen flyttades)

Ett recept på tårta vore kanske på sin plats. Men först: Östgötakällaren.

Crostini med fikonsalsa och parmaskinka


Nu mina vänner, är det äntligen dags för det sedan länge utlovade receptet. Enkelt. Gott. Snittar. Tre av tre! Dessutom finns det tydligen billiga torkade fikon att få tag på just nu. Jag hittar annars mina i hyllan bland hälsofrön och Risentapåsar.

Crostini med fikonsalsa och parmaskinka
20-25 st.

1 baguette
100 g philadelphiaost
150 g skivad parmaskinka
ruccola eller basilika till dekoration

Fikonsalsa:
10 torkade fikon
4 msk balsamvinäger
2 schalottenlökar, finhackade
2 msk färsk basilika, strimlad
salt
svartpeppar, nymald smakar mest

Skär baguetten i tunna skivor, pensla med olivolja och rosta i ugnen på 275 grader. Låt svalna.
Hacka fikonen fint. Häll över balsamvinäger och blanda ner löken. Smaka av med salt, peppar och den strimlade basilikan.

Bre philadelphiaost på de rostade brödskivorna, lägg på en klick fikonsalsa och en bit skinka, och dekorera med ruccola eller basilika.
Bjud, ät, njut och ta emot gästernas beundran.

Dagispaj


För si så där 26 år sedan skolades jag in på daghemmet Snickaren, tillsammans med alla andra vägverksungar som flyttat till Borlänges nybyggda område i Skräddarbacken. Det hängde en gunga bland madrasserna i lekhallen, i snickarrummet byggde vi kazoo:er av ledningsrör, plastfilm och tejp, och i köket stod Kerstin och lagade mat. Kerstin i köket gjorde ibland fattiga riddare, som serverades med äppelmos. Men favoriträtten för mig och min syster, och flera av de andra barnen, var den här köttfärspajen. Vi gillade den så mycket att mamma fick receptet. Idag går den fortfarande under namnet "dagispaj".

Jag råkade hitta receptet här om veckan när jag organiserade arbetsrummet. Pajen föll även E i smaken. Dessutom har jag konstaterat att den går utmärkt att micra, även om lite av frasigheten hos locket försvinner.

Dagispaj
4 personer
Ugn: 225 grader

Deg:
125 g margarin (rekommenderar flytande - väldigt lättarbetat)
3 dl vetemjöl
4 msk vatten
1 ägg till pensling

Arbeta ihop till en deg och låt den vila i kylskåp, helst en timme.

Fyllning:
250 g köttfärs
2 morötter, grovt rivna
4 dl vitkål, fint strimlad
1 vitlöksklyfta
1 msk soja
1 msk senap
1 buljongtärning (jag tog en skvätt fond)
1,5 dl vatten
svartpeppar
salt om det behövs (det gör det förmodligen)
margarin till stekning

Fräs färs och morötter i en gryta. Tillsätt resten av ingredienserna, smaka av med peppar och salt och låt koka under lock i ca 10 minuter. Smörj en ugnsfast form och häll ner fräset. Kavla ut degen till ett lock, lägg det över formen och tryck fast det. Skär några ränder i locket så att ånga kan komma ut.
Pensla med vispat ägg.

Grädda pajen i ugnen i ca 20 minuter, eller tills pajdegen blivit fint gräddad.

Servera med sallad.

tisdag, april 04, 2006

God sallad


Jag vågar knappt nämna saken, så fort jag gör det börjar det snöa. Men vårtecken eller ej, plötsligt kändes det som om det skulle vara väldigt trevligt med en sallad. Och det var det. Isberg, tomat, gurka, purjolök, ärter, majs och broccoli blev ursäkten till en söndagslunch med ägg, fetaost och westfalisk skinka.

Läskig sallad

Ännu ett suddigt foto, taget av en skum rödhårig kvinna, dold bakom en pelare i en matvarubutik


Makrill är gott. Potatissallad är gott (hemgord). Men danskarnas påhitt "Makrelsalat"... Jag säger nej. Hittade den på Sabis vid Gullmarsplan. Och det ser helt enkelt ut som makrill i tomatsås, som någon har spritsat majonnäs över. Enligt innehållsdeklarationen ingår dock en del andra ingredienser i majonnäsen, däribland potatis. Jag kan varken bekräfta eller förneka potatisinnehållet, den här skapelsen fick inte följa med hem till mig.

måndag, april 03, 2006

Müsli


I ursprungsreceptet, från Bergenströmskornas Kärlek, oliver och timjan, ingår kokosflingor och dubbelt så mycket socker. Dessutom är linfröna satta inom parentes, och valnötterna kan bytas ut mot mandel. Men vi gör så här:

Hemgjord müsli
Ugn: 200 grader

5 dl råglingor
5 dl havregryn
2 dl solrosfrön
1 dl hela linfrön
1 burk valnötter (100 g), grovt hackade
0,5 dl socker
2 dl vatten
5 msk solrosolja
3 dl russin

Blanda alla torra ingredienser, utom russin. Blanda olja och vatten och tillsätt lite i taget till müslin, rör om emellan. Krama muslin lätt med händerna och bre ut den i en smord stor långpanna. Jag tycker det är gott när müslin får en del större bitar, så jag låter gärna så många "klumpar" som möjligt vara kvar.
Rosta müslin mitt i ugnen i ca 30 miuter. Kolla den ofta så den inte blir bränd, och rör om då och då.
Ta ut müslin, låt den svalna och blanda ner russinen.
Klart!

Förvara torrt.

Slapp helg, skön söndag

Söndagsköket

Fredagskvällen var vikt åt biobesök och öl. Men efter gulaschsoppan, respektive köttfärsbiffarna med ädelostsås på Östgötakällaren, tog tröttheten och bekvämligheten över. Biobiljetterna lämnades tillbaka och V för vendetta på Söder blev i stället Liftarens guide till galaxen på dvd. Östgötakällaren rekommenderas som alltid varmt. Liftarens guide gör sig definitivt bäst i bokform.

Lördagens höjdpunkter var lunchmackan med kyckling, vitlök och chutney på Sanders, bokläsningen i solen på bänkarna vid Sergels torg och den dubbla tulpanbuketten som inköptes på Gullmarsplan och nu pryder köksbordet. Dagens egentliga uppdrag, att hitta en väst till E att ha på bröllopet, gick det sådär med.

Söndagen blev en söndag i soffan, med DN, Gangsters och Six Feet Under. Då och då avbröts soffvistelsen av en tur till köket, där en ny omgång müsli rostades, där E:s bröd stod på jäsning och där lunchsalladen fixades i ordning.

Den lugna sköna stämningen har dessvärre smittat av sig på den här måndagen också. Således har jag ätit långrukost, bloggat, läst tidningen, köpt en pelargon och druckit kaffe, men inte fått iväg en enda faktura, eller skrivit ett ord på veckans arbete. Borde verkligen ta mig i kragen. Undrar vad vi ska äta till middag...

söndag, april 02, 2006

Spöad bröd



Jag skrev tidigare om hur jag bakade bröd, en gång med ihopstressat resultat utan salt, och en annan med riktigt bra resultat. Trodde jag. Tills idag. Då jag blev rejält omsprungen av E. Han slängde ihop en dubbel sats av brödet, följde receptet till punkt och pricka, lät det skålla i två timmar och jäsa i lugn och ro. Resultatet översteg vida mina futtiga försök. Två gyllengräddade, rejäla men ändå luftiga limpor fyller nu övre lådan i frysen, prydligt förpackade och uppdelade i fyra påsar.

Men absolut godast bröd just nu får man hos Sanders mat och café på Gästrikegatan. Ljuvligt!
Om du är där och köper en macka - välj grovt bröd. Det är färskt och lite varmt. Mörkt, brunt och grovt med hela frön, men samtidigt mjukt, lite sött och doftande. Ett magiskt bröd, där fänkål är en av ingredienserna i det tyvärr, och såklart, hemliga receptet (jag var tvungen att fråga).

Sanders är ett lite hemligt café, diskret inrymt i några rum strax under gatunivå. Utbudet består av kakor, mackor och varmrätter som ska vara av det lite nyttigare slaget, men goda röror saknas inte. Bilden är från vårt första besök och innehåller även ljust bröd, då vi inte visste bättre, men det goda brödet är det längst bort på bilden.