måndag, april 24, 2006

Tårtan bokad

Vi är hänvisade till trakten runt Hedemora när det gäller många av bröllopsbestyren. Vi kan ingenting om Hedemora egentligen. Och sommarstugan saknar trådlöst nätverk. En enkät på stan där en kvinna av en tillfrågad svarade, visade att det finns två konditorier i Hedemora.

Konditori 1:
Vi frågar efter olika typer av bröllopstårtor och får ett fotoalbum(!) där man kan välja tårta. Vad själva tårtan består av är tydligen inte så viktig i såna här sammanhang... När vi valt en fin ska vi kalla på Siv.
Siv visar sig vara drygt åttio år och har bestämda åsikter om tårta*. Hon har två (2) olika fyllningar hon kan tänka sig: Version ett är helt enkelt prinsesstårta, exakt den tråkiga "riktiga" sorten med bara massor av grädde och lite vaniljkräm och sockerkaka som jag dissat redan på vägen dit. Version två är "spansk tårta". Enligt Siv innehåller den chokladbitar, frukt och grädde smaksatt med Kejsarvin. Med vad? frågar jag. Kejsarvin, förtydligar Siv. (En senare sökning på Google gav en (1) träff, i innehållsförteckningen till en fabriksbakad kaka. Någon som vet vad det är?)
När Siv säger "frukt" går larmet för konserverade mandariner igång. Jag frågar vilken sorts frukt. Persika och mandariner, säger Siv.
Jag försöker hinta om att jag egentligen inte är en tårtperson**, och hint, hint, hintar om en tårta som inte är så full av grädde. Kanske med nån mousse? Nån sån har inte Siv.
Till sist lämnar vi ändå konditoriet med två rosa bitar spansk tårta i en provsmakningskartong. Den luktar parfym.

Konditori 2:
Vi frågar efter olika typer av bröllopstårtor och får ett fotoalbum(!) Snabbt som attan frågar jag vilka sorters fyllningar de kan erbjuda. Det brukar vi bestämma tillsammans med brudparet, säger konditorn. Kanske hallon- eller chokladmosse? hoppas jag. Jag brukar göra en med chokladtryffel, vaniljcreme och sen ett lager mosse, säger konditorn. Det kan vara apelsinmousse eller chokladmousse eller vad ni vill. Det är ju gott när det inte bara blir sött, utan är lite fräschare.
Behöver jag säga vilket konditori vi valde?

Samma kväll delade vi provbitarna av den spanska tårtan med ett par vänner. Den rosafärgade grädden smakade... ja som Ahlgrens bilar ungefär. Älskar du grädde och godis, kan det här vara en tårta för dig. Inte för mig. Tyvärr går den bara att få tag på på ett litet konditori i Hedemora.

*Vill bara poängtera att jag tycker det är ascoolt att det finns en drygt åttioårig Siv som driver traditionellt konditori i Hedemora. Jag gillar helt enkelt inte trist prinsesstårta. Bara otrist prinsesstårta med sylt, som har stått till sig i kylen över natten. (Dessutom fanns ärligt talat den snyggaste tårtan i Sivs album. Men som vi alla har lärt oss, det är insidan som räknas.)

**E var alltså med, och han tyckte och föreslog också saker. Han gillar också mousse.

4 kommentarer:

Clivia sa...

haha, vilken historia! Jag ser Siv framför mig, med sin prinsesstårta i högsta hugg, och det är en ascool syn. Men tur att det fanns ett konditori till!

bani sa...

Kejsarvin är en googlewhack, alltså! Synd att den är så tråkig. :-P Tråkig i betydelsen att den bara är en ingrediensförteckning...

Babs sa...

JAg bestämde själv vad tårtan skulle bestå av och sedan fick konditorn fixa. Det var chokladbottnar (à la sockerkaka)med ett lager ljus chokladmousse, ett lager mörk chokladmousse och ett lager hallonmousse. Vit pastillage som täcke.

Det enda de inte lydde var mina åsikter om utseendet. Jag sa att tårtan skulle vara helvit med endast en djupröd ros i mitten, men de kunde inte hålla sig ifrån en liten girlang i nån gelé av något slag. Men annars blev det väldigt bra!

Frida sa...

Låter som en tårta i min smak!