fredag, september 02, 2005

Mest frysmat i Europa

Nyheterna skvllrar om att svenskar äter mer frysmat än någon annan av Europas befolkningar. Till viss del kan man förstå det. Sverige är ett kallt land. Huvuddelen av året är det betydligt enklare att frysa saker än att odla dem. Dessutom har vi ganska ont om hemmafruar och privatkockar.

Men visst låter det outsägligt trist?

6 kommentarer:

Elin sa...

usch jag hörde det i fikarummet igår, det är deprimmerande. vad var det, 43 kg färdigmat per person och år? Jag kan tänka mig att det bjuds mkt Dafgård i hemtjänsten för de äldre numera. Vilken matdepression!

Anonym sa...

På samma ämne, SvD idag:

http://www.svd.se/dynamiskt/naringsliv/did_10455802.asp

/Björn

Johanna sa...

Efter en månad i Norge skulle jag lätt sätta mina pengar på att det är de som äter mest frysmat!! I vissa mataffärer finns det knappt något annat. Speciellt djupfryst pizza. Urk. Och är det inte frysmat så är det halvfabrikat. Det här landet är en gastronomisk utmaning.

Frida sa...

Enligt svenska dagbladet, tack Björn, så tycker folk inte ens om maten. Det är bara på grund av tidsbrist de köper den.
Men jag hörde nånstans att de inte bara räknade in helfabrikat i själva "frysmaten". Så örterna, ärterna, majsen, laxen och wokgrönsakerna i min frys bidrar ju till statistiken.

Johanna, det kanske var länder i EU? Då kan ju Norge faktiskt vara värre.

Annette sa...

Tja, frågan är väl vad "frysmat" omfattar (har inte läst några artiklar, så jag har noll koll på fakta bakom det här).
Färdigmat - tummen ner.
Men frysta grönsaker kan vara bra - majs är ofta bättre fryst än färsk, eftersom den blir sämre av att ligga, samma sak med ärtor.

Detta får mig genast att associera till min mammas favoritgrönsakblandning när jag var liten: ärtor, majs och paprika. Kokt i knappt saltat vatten, utan smaksättning. USCH!

Frida sa...

Ett av mina värsta matminnen var när jag sov över hos en kompis och vi fick grönsaksgratäng, gjord på just sån grönsaksblandning och äggstanning. Båda delarna var, tillsammans med gröt, morotspuré och kalvsylta, det absolut läskigaste jag visste.