torsdag, november 22, 2007

Rimmad oxbringa med senapssås och gröna bönor


Att man äter rimmad oxbringa så sällan är verkligen ett mysterium. Köttet blir fantastiskt sönderfallande mört och ljuvligt gott. Och tillbehören behöver inte vara det minsta komplicerade för att skapa en festmåltid.

Rotmos och/eller pepparrot är väl klassiska tillbehör till bringa. Vi åt den i stället med kokt potatis, gröna bönor och en persiljekryddad senapssås gjord på kokspadet.

Bringan ska koka länge, men den är extremt lättlagad, och väl värd att vänta på. Vi köpte en färdig, nätad bringa. Bara att stoppa i kastrullen.


Rimmad obringa med senapssås och gröna bönor

6-8 personer


1 rimmad oxbringa på drygt 1 kg
vatten
2-3 morötter, skalade och skurna i grova bitar
1-2 gula lökar, skalade och skurna i bitar
ca 10 hela vitpepparkorn

dijonsenap
ev "vanlig" senap
en skvätt mjölk
hackad persilja, färsk eller fryst
salt
peppar
maizena att reda av med

gröna bönor, haricots vertes
olivolja
flingsalt


Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg sedan bringan i en annan kastrull och häll det kokheta vattnet över den så den täcks.
Släng ner lök, morot och pepparkorn.
Koka upp och sjud bringan på svag värme i ca 2,5 timme, tills kötter är riktigt mört.

Ta ett par skopor av kokvattnet och häll i en mindre såskastrull. Häll i lite mjölk och vispa ner en rejäl klick dijonsenap och ev. en mindre klick vanlig senap för att få lite mildare, sötare smak.
Krydda med persilja, salt och peppar. Koka upp såsen, men var försiktig så den inte bränner fast. Red med maizena till önskad tjocklek.

Tillaga bönorna. Salta med flingsalt och ringla över olivolja.


Skär bringan i skivor och värm eventuellt på den litegrann. Servera med såsen, bönorna och kokt potatis.
Öl är gott till.

6 kommentarer:

Lisa sa...

Halloj!
Jag har flyttat till http://matalskaren.taffel.se
uppdatera din länk och välkommen att matmingla!

Anna-Eva sa...

Här sitter jag på min 6:e dag med Naturdiet och får syn på din oxbringa. Snyyyyft! Jag ääälskar rimmad oxbringa.

Frida sa...

Lisa, visst ja, jag ska ändra.

Anna-Eva, hu hoppas dietdagarna ger önskat resultat och att de riktigt snart är över :-)

Kinna Jonsson sa...

Oxbringa - tack för recept. vi har just nu en liggande i kylen och jag har aldrig tillagat dylik tingest. Gott Nytt År! =)

Gott och blandat sa...

Det där verkade gott! ;-)

Anonym sa...

Bara att instämma, oxbringa är ett otroligt smakrikt kött som man äter alldeles för sällan.

Tack för tipset, nu vet jag vad vi skall äta till middag!