tisdag, oktober 02, 2007

Matbröd med nötter

E bakade matbröd igår. Hela lägenheten doftade hemtrivsel och vi fick ynnesten att avsluta dagen med varsin ångande skiva hembakt glädje med smör och lagrad ost.
Brödet vi smakade var ett matbröd med nötter som nu ligger säkert inpackat i frysen. Idag har jag i stället njutit av otaliga skivor av det enkla lantbröd jag skrivit om tidigare. E slog nämligen till med storbak, så nu har vi frysen full.

Matbröd med nötter*
2 limpor
Ugn: 200 grader

0,5 paket jäst
1 tsk salt
2 tsk honung (flytande honung är praktiskt)
4 dl vatten, fingervarmt
4 dl rågsikt
4 msk neutral matolja
200 g hackade nötter (E använde hasselnötter och valnötter, det blev gott)
5-6 dl vetemjöl
smör till formarna

Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt salt, honung och en skvätt av det fingervarma vattnet och rör tills jästen har löst sig. Häll ner resten av vattnet och rågsikten. Blanda och låt vila ett par minuter.
Hacka nötterna eller krossa dem i en ren handduk. Rör ner olja, nötter och vetemjöl och knåda degen lätt i bunken. Låt jäsa under handduk i en timme.
Smörj två brödformar med smör.
Dela degen i två delar när den har jäst färdigt. Knåda varje del lätt, forma till en limpa och lägg i brödform.
Grädda de två bröden i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Kontrollera bröden noga innan du tar ut dem, våra bröd var väldigt degiga efter 30 minuter och behövde ganska mycket mer tid i ugnen innan de var klara.

* Originalreceptet kommer från boken Kärlek, oliver och timjan. Där heter brödet Johns valnötsbröd och innehåller inga andra nötter än valnötter.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: