tisdag, oktober 16, 2007

Klicken över i


Liksom rätt skor kan förvandla en avslappnad och smålodig jeans-outfit till en mer välklädd ensemble (jo jag känner till det, jag bara praktiserar det inte särskilt ofta) så kan en välplacerad klick gräddfil eller creme fraiche lyfta en småtrist och billig tomatsoppa till en rätt värd att längta efter.

Vispgrädden i sommarlunchens nyponsoppa är väletablerad. Och aiolin i den lyxigare fisksoppan är i det närmaste ett måste. Jag tröttnade dock på vitlöksmajonnäsen till fiskgrytan här om sistens och ersatte den med philadephiaost med basilika,lite salt och peppar när vi åt resterna. Resultatet blev väldigt bra, fräschare och friskare.


Men det finns fler soppor än så som mår bra av en klick extra omtanke.

Igår valde jag att använda vår Merguez piquante med 90 procent kötthalt (och inga smakförstärkare eller färgämnen. Glädjande för en som hittills funnit det av "hemlige kocken" påkomna detaljgranskandet av innehållsförteckningar på förment "bra" mat ganska nedslående) i en imporviserad matig soppa eller gryta, med potatis, lök och morot. Korven var kryddad med bland annat spiskummin, chili och koriander, så de kryddorna fick även hänga med i grytan.


Jag hade tänkt att kanske lägga med linser eller kikärter också, men det glömde jag faktiskt bort.


Kryddig korvgryta med potatis och morot
4-5 portioner
2 gula lökar
8 potatisar
4-5 morötter
1 liter vatten
några smakrika korvar (tex Scans Merguez piquante)
grönsaksfond eller -buljongtärning
1 kanelstång
spiskummin
koriander (torkad på burk)
chilipeppar
salt
vitpeppar


Skala löken, skär den i halvor och skiva tunt. Skala och tärna potatis och morot i ganska stora bitar. Skär korven i bitar.

Stek löken mjuk i en gryta. Lägg ner potatis och morötter och häll på vattnet. Ta mer vatten om det inte täcker. Smaksätt med grönsaksfond och salt, samt kryddorna.

Koka allt tills potatisen och moroten är mjuka.

Lägg ner korven och låt allt bli varmt.

Smaka av.


Klicken då? Jag rörde ut lite philadelphiaost med lättfil och smaksatte med persilja.
Knäckebröd med lagrad ost blev enkelt tillbehör.


Glöm inte bort brödets betydelse för hur en soppa uppfattas. Ett ångande nybakt bröd hjälper garanterat upp alla måltider, men då blir ju matlagningen genast mer avancerad. Tur då att även enklare projekt, som krutonger i löksoppan eller en varm macka med ost till tomatsoppan, eller helt enkelt en skiva Falu rågrut med vällagrad prästost, som vi åt igår, kan göra susen.


Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: