lördag, oktober 06, 2007

Höstmiddag

Om någon hade sagt till mig när jag var barn att det skulle komma en dag då jag blev lycklig av tanken på rotfrukter, så hade jag dömt ut den personen som skvatt galen. Kokta morötter var bland det absolut värsta jag visste, och den årliga primörfrossa som mina föräldrar envisades med var näppeligen någonting jag såg fram emot.
Nu har dagen kommit. Jag blir lycklig av tanken på rotfrukter.

Igår bjöd vi hit goda vänner för att fredagsslappa och för att få hjälp med att äta upp en skinkstek. Med en liten förrätt och en enkel efterrätt förvandlades steken till en trevlig höstmiddag med flera härligt höstiga rotfrukter representerade.

Vi började med en enkel sallad med spenat, rödbetor och fetaost.
Steken fylldes och ugnssteketes med katrinplommon och lite äpple och fick sedan sällskap av ett rejält potatismos, förstärkt med morot och rotselleri och smaksatt med timjan, bacon och rostad vitlök. Katrinplommonen och äpplena från stekformen fick ge smak åt såsen.
Som avslutning svängde vi ihop en favorit i äppeltider, den otroligt enkla fuskäppelpajen jag skrivit om här tidigare.



Honungskokta rödbetor med spenat och fetaost
4 personer

2-3 färska rödbetor
100 g fetaost
1 påse babyspenat
salt
honung
färsk timjan

Honungsvinägrett
0,5 dl rapsolja
1 msk honung
1 msk balsamvinäger
1 msk senap
salt
peppar

Koka de hela oskalade rödbetorna ca 10 minuter. Plocka upp rödbetorna, skala dem och koka dem i vatten med en klick honung och lite salt tills de är klara.
Blanda ingredienserna till marinaden.
Skiva rödbetorna tunt. Lägg spenaten på ett uppläggningsfat med rödbetsskivorna ovanpå. Ringla över vinägretten och smula över fetaosten. Avsluta det hela med några väl placerade timjansrankor.


Plommonfylld skinkstek med plommon- och äppelsås
Potatis och rotsaksmos med rostad vitlök, bacon och timjan

4 personer
Ugn 175 grader

1 kg skinkstek
torkade katrinplommon
1 äpple
salt
vitpeppar



3 dl matlagningsgrädde
1 msk kalvfond
ev lite vatten


8 normalstora potatisar
1 morot
rotselleri motsvarande 1 potatis storlek
2 dl mjölk
75 g smör
5 vitlöksklyftor
1 pkt bacon
salt
peppar

Putsa skinksteken om det behövs. Stick in en lång kniv i stekens ena kortsida och hela vägen igenom steken så du får en "tunnel" för katrinplommon.
Dela katrinplommonen i lite mindre bitar och krydda dem med salt och vitpeppar. Fyll steken med katrinplommon, men se till att du får en näve över.
Kärna ur äpplet och skär det i bitar.
Salta och peppra steken runt om och lägg den i en smord ugnsfast form. Lägg äppelbitarna och resten av katrinplommonen runt om.
Stek i mitten av ugnen i ca 1,5 timme. (Innertemperaturen för skinkstek ska vara 80 grader enligt Vår kokbok, men tänk på att inte placera termometern mitt i plommonfyllningen).
Ta upp steken ur formen, slå in den i folie och lägg den åt sidan.

Ta vara på de ugnsstekta plommon- och äppelbitarna, och eventuellt lite av skyn från formen och lägg dem i en kastrull. Slå över matlagningsgrädden och vispa ihop allt så gott det går. Tillsätt lite fond och låt såsen koka ihop en aning. Sila såsen och smaka av med salt och peppar.

Skala och koka potatis, morot och selleri och koka dem. Rosta vitlöksklyftorna hela i ugnen. Strimla baconskivorna och stek dem krispiga i en stekpanna.
Pressa ner de färdigkokta och avångade rotfrukterna i en kastrull med potatispress. Värm mjölken och smöret och vispa ner i moset med elvisp. Salta och peppra. Rensa bort hårda skalbitar från vitlökarna och vispa ner vitlök, timjan och bacon som du smulat sönder med handen. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.

Servera steken i skivor tillsammans med såsen och moset. Gelé är gott till.

Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

Anna-Eva sa...

Mmmm..jummie..den där rödbetssalladen ska jag testa. Även jag en sån där som på gamla dar blir lycklig av rotfrukter :)

Frida sa...

Ett billigt men ljuvligt nöje :-)