söndag, oktober 07, 2007

Gorgonzolakyckling med spenatstuvad potatis och äppelmarmelad


Jag tycker att det är roligt att då och då utmana mig själv och min fantasi med att laga mat inom givna ramar. Ett sätt är att ge sig sjutton på att svänga ihop en trerättersmiddag av det som finns hemma, hur magert utbudet än ser ut vid första anblicken, ett annat är, har jag märkt, att laga barnmat - den får inte stekas bara kokas, ska rymma så mycket nyttigheter som möjligt, måste kunna mixas och får inte saltas och helst inte innehålla mejeriprodukter.
Ett trevligt sätt att utmana den kreativa kocken inom sig är annars att ställa upp i Cyberkocken. Som bonus får man också den lilla egotripp det innebär att se sig själv omnämnas på andras bloggar.


Den hår månadens givna ingredienser är kyckling, spenat, grönmögelost och äpple. En rätt som ligger nära till hands skulle vara en sallad, kompletterad med lite valnötter på toppen. Men här är det höst och gråmulna dagar, och då vill åtminstone jag ha varm mat.


Mitt bidrag blir i stället gorgonzolaspäckade kycklingfiléer som tillagas bekvämast möjligt i ugn. Spenaten får bli tillbehör genom att sätta smak på stuvad potatis, som ju brukar serveras till rätter med mycket sälta. I vanliga fall är det kanske rökt lax och isterband man tänker på i samband med den stuvade potatisen. Men gorgonzola är också salt, tänker jag.
Äpplena då? Våra vänner brukar servera hemgjord päronmarmelad till dessertost och det är en väldigt lyckad kombination. Då borde ju även äppelmarmelad och gorgonzola gilla varandra.


Resultatet blev nästan bättre än jag hade trott, och med några få justeringar kommer den här rätten att lagas fler gånger här hemma.


Såhär gjorde jag:


Gorgonzolakyckling med spenatstuvad potatis och äppelmarmelad

4 personer
Ugn 200 grader


Äppelmarmelad
4 äpplen
1 päron (totalt ca 450 g rensad frukt)
2 dl vatten
300 g syltsocker


Jag ville ha en lite lösare marmelad eftersom jag skulle ha den till mat. Ta mindre mängd vatten eller uteslut det helt om du vill ha en fastare konsistens på marmeladen.
Skala äpplena och päronet och skär bort kärnhusen. Skär frukten i tärningar och lägg den i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka i ungefär en kvart. Tillsätt syltsockret och koka ytterligare fem minuter. Låt svalna ett tag och häll sedan upp marmeladen i en ren glasburk och låt den stelna i kylen.


Kycklingen
4 kycklingfiléer
gorgonzola
salt
peppar


Skär osten i stavar och stick en kniv rätt igenom varje kycklingfilé. Peta in osten i hålet efter kniven. Salta och peppra kycklingen och lägg den i en smord ugnsform. Sätt in i mitten av ugnen. Håll koll, så kycklingen inte är inne för länge, den får inte bli torr.


Spenatstuvad potatis
8 potatisar
1 påse babyspenat
1 msk margarin eller smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
salt
peppar


Skala potatisen, skär den i stora bitar och koka den.
Smält smör i en kastrull och rör ut mjölet i smöret. Vispa ner mjölken och koka upp. Låt koka i några minuter så såsen tjocknar och inte smakar mjöl. Salta och peppra.Vänd ner potatisen och spenaten i stuvningen.


Servera kycklingen med potatisstuvningen och äppelmarmeladen.
Ät och njut, för det blir riktigt gott.


I efterhand tror jag dock att det hade varit gott att svänga ner spenaten i en panna med lite smör och krydda på den en aning först. Då hade den nog framträtt tydligare i stuvningen.
Jag använde svartpeppar av gammal vana, men jag lutar mer och mer åt vitpeppar. I det här fallet tror jag vitpeppar hade fungerat snäppet bättre.
En krispig konsistens hade också höjt hela anrättningen. Den möra kycklingen, marmeladen och den mjuka potatisen hade mått ännu bättre i sällskap av en knaprig kontrast. Funderar på att göra någon form av strössel nästa gång.


Andra bloggar om: , , , , ,

5 kommentarer:

Karin sa...

Med gorgonzola i maten kan det inte annat än smaka bra. Jag håller verkligen med om att det är en utmaning att titta efter vad man har och sedan göra någonting. Frysen hos mig är en riktig sparbössa och ofta glömmer jag bort att där finns oanade möjligheter.

annamaria sa...

Hej det låter gott! Håller med dig om att det är roligt att få använda fantasin med ett gäng ingredienser. Dessutom hittar man bloggar som man inte hittat innan -när man är nyfiken på de andras recept....så som jag hittade din!

Jenny sa...

Din mat ser jättegod ut och ett plus att den är barnvänlig. Jag ska prova att laga den någon dag!

P.S. Jag röstade på dig...hoppas att du vinner!

Frida sa...

Karin, ja saker tenderar att försvinna i frysens djup :-)

Annamaria, välkommen!

Jenny, tackar! Men så fasligt barnvänlig vet jag inte. För lite större barn kanske, riktigt små barn ska ju inte äta spenat, mögelost eller mjölkbaserade stuvningar.

Brazilian Linda sa...

nä det kasnek inte är det bsäta för små barn men gott verkar det! :)