onsdag, februari 22, 2006

Heta räkor

Det här receptet har redan blivit efterlyst på bloggen. Och nu är det dags. Vårt mesta förrättsrecept. Det är enkelt att göra, innehåller favoriterna vitlök och chili, och är lite överraskande samtidigt som det är en perfekt avslappnad rätt att avnjuta med baguette och småprat före maten. På plussidan är att du kan använda ditt dyra flingsalt med gott samvete, för här funkar det faktiskt inte alls lika bra med vanligt salt.

Heta räkor
4 pers
Ugn: på grill, högsta värmen

500 g räkor med skal
50 g smör
1 dl olivolja
1 röd chilifrukt, urkärnad och tunt strimlad
8 vitlöksklyftor i tunna skivor
Flingsalt

Baguette till servering

Skala räkorna och fördela dem i fyra små portionsformar. Har du små suffleformar så funkar de perfekt. Strö över vitlöken och chilin.

Hetta upp oljan i en kastrull och smält ner smöret i oljan. Häll allt över räkorna.

Ställ in formarna i ugnen i fyra till fem minuter. Ta ut dem och ställ dem på underlägg eller tallrikar. Strö över flingsalt och servera med baguette i bitar. Ät de heta räkorna med gaffel eller sked, sug upp den goda oljan med brödet. Njut, klunka vin och må bra.

Receptet kommer från en matlagningskurs som E:s jobb vist och vänligt nog erbjöd sina anställda för några år sedan. Jag var avundsjuk för att jag inte fick gå, men å andra sidan fick jag glädjen av att en lagom vinglad pojkvän med jämna mellanrum dök upp i min Uppsalalägenhet med grillade grönsaker och andra läckerheter som blivit över från kursen. Och nu får jag äta heta räkor, som jag slipper laga själv.

5 kommentarer:

Kinna Jonsson sa...

Hej! Du har en utmaning på min sida. =)

Anonym sa...

Ah, min favorit! Receptet är inte långt från den spanska varianten. :) Utsökt!

Frida sa...

Kinna, jag antar utmaningen, men du kommer nog bli förvånad och kanske lite besviken över mitt sparsamma utbud.

Christoffer, visst är det gott!

Tack för senast till er båda två!

Anonym sa...

Hej Frida!

Blev intresserad när du skrev om Dala Husby hotell. Är nyfiken på att höra om du ännu hunnit besöka stället igen? Blev du lika nöjd denna gång och kan rekommendera stället till en smålänning?
Så en liten simpel fråga. Är 200 grader i ugnen lagom för de "heta räkorna"

Carin, Jönköping

Frida sa...

Hej Carin, högsta grilltemperatur är det som gäller enligt receptet, så du ska nog ha högre än 200 grader.

Vi var i Dala-Husby i helgen. Återigen väldigt gott. Menyn kommer inom kort.