torsdag, januari 26, 2006

Lammstek med rödvinskokta linser och blomkålspuré

Nyårsaftonens varmrätt var, som jag skrivit tidigare, lammstek med rödvinskokta linser, blomkålspuré och parmesanstekt potatis. Lammsteken var bara kryddad med salt och peppar, brynt i stekpanna och stekt i ugnen. Inga konstigheter där. Potatisen är inte heller mycket att skriva om. Men linserna, återingen små, grönsvarta, franska puy-linser, och blomkålspurén får ni recept på här.

Hela anrättningen är skapad av Ulf Wagner för att passa ihop med vinet Periquita och recepten var med i ett oktobernummer av Allt om mat, år 2002. Blomkålspurén misslyckades vi dock med på första försöket, så här är en enklare variant. Det vita vinet som skulle ingå bytte vi dessutom ut mot mousserande vin, för att följa nyårsaftonens bubbeltema.

Rödvinskokta linser
Till 8 personer som tillbehör

200 g puylinser
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
2 schalottenlökar, finhackade
80 g rimmat, lättrökt fläsk (vi hittade bara rimmat, så vi tog hälften fläsk, hälften bacon för att ändå få röksmak)
1 msk kalvfond
3 dl rött vin (vi använde Periquita som det står i originalreceptet, men ska du inte dricka det till kan du sannolikt ta nåt annat rött)
1 morot
salt
vitpeppar

Spola linserna i kallt vatten och låt dem rinna av. Tärna fläsket och moroten smått och finhacka schalottenlökarna. Fräs linserna i smör i en kastrull tillsammans med fläsket, löken och den pressade vitlöksklyftan. Häll på vin och vatten och låt allt sjuda i tio minuter.
Häll ner morotstärningarna, smaka av med salt och vitpeppar och låt allt sjuda i ytterligare 20 minuter.

Blomkålspuré
Till 6 personer som tillbehör

200 g blomkål
vatten
kycklingfond
1/2 dl vispgrädde
salt
vitpeppar
smör

Dela blomkålen i små bitar. Koka blomkålen mjuk i vatten och fond. Häll av vattnet och mixa blomkålen med grädde och en skvätt vin. Smaka av med salt, peppar och smör.


Skär upp lammsteken i skivor, och servera med potatisen, linserna och blomkålspurén. Drick mycket rödvin till.

4 kommentarer:

Carin sa...

Hej!

Jättetrevligt att ta del av dina spännande recept och restaurangtips! Blir bl a väldigt sugen på att besöka restaurangen Tre Indier på Söder. Har också en efterlysning att göra av receptet på "E:s heta räkor"? Det låter gott och jag undrar därför när det kommer att publiceras? Så ett litet tips. Under helgens Stockholmsbesök smakade jag ett utsökt franskt(?) fruktbröd från Brunkebergs bageri på Regeringsgatan 84. Avnjöt det med en god grönmögelost. Kan också berätta att jag känner din farmor och att jag håller henne underrättad om utvecklingen av din hemsida.

Ilva sa...

Frida! Ar du intresserad av matbloggaretraff? Maila mig i sa fall!

Johanna sa...

Du har fått en uppmaning på min blogg. Egenheter i köket. Erkänn!

Frida sa...

Hej Carin, kul att du kommenterar. Farmor har pratat om dig :-) Vi åt faktiskt heta räkor igår, så nu har jag receptet uppdaterat. Det kommer strax.

Ilva, jag är intresserad!

Johanna, låter spännande. Jag går genast dit och läser vad jag förväntas göra.