torsdag, januari 26, 2006

Hallonsufflé med vaniljglass och varma hallon

Nyårsaftonens dessert hämtades ur Malins Mat. Något som halvvägs in i förberedelserna verkade bli en fadd klet svällde i stället upp till en välsmakande, rykande varm hallonexcess. För säkerhets skull garderade vi oss med att fixa varma hallon och vaniljglass, och det blev pricken över i.

Eftersom sötsliskig anissprit inte är en av mina favoriter skippade vi sambuccan. Men har du redan slisket hemma så är det bara att pytsa i.

Hallonsufflé
8 portioner

2,5 dl passerade hallon (frysta funkar utmärkt)
1 stjärnanis
2,5 msk potatismjöl
2,5 msk citronsaft
2,5 msk vatten
2 msk Sambucca (vi struntade i den, och tog i stället 2 msk vatten och en stjärnanis till)
6 msk socker
5 äggvitor

Smör och strösocker till suffléformarna

Till servering vaniljglass av bra kvalitet frysta hallon som värmts upp i en kastrull med en gnutta socker

Rör ner potatismjöl, stjärnanis, citronsaft och vatten i hallonen och låt allt koka upp i en kastrull under kraftig omrörning. (Rör ner Sambuccan om du ska ha det) Ta bort kastrullen från värmen och täck hallonsmeten med plastfolie.

Vispa äggvitorna och sockret hårt. Vänd ner marängsmeten i hallonen. Börja med en fjärdedel av marängsmeten och rör allting slätt. Vänd sedan ner resten.

Smörj och sockra formarna och fördela smeten jämt i dem. Stryk av formarna så att smeten blir slät och inget sticker upp över kanten. Vi hade lite för stora formar så smeten räckte inte hela vägen upp, men det gick jättebra ändå.

Ställ formarna i frysen tills de ska gräddas.

Värm upp ugnen till 175 grader. (Det står 170 grader i receptet, men vem har en sån precisionsugn? Inte jag i alla fall). Grädda formarna på en plåt i mitten av ugnen tills suffléerna är höga och fluffiga, ungefär 10 - 15 minuter.

Placera varje sufflé på en assiett och servera med glass och varma hallon.

Ta emot folkets jubel, ät och njut av kombinationen varmt fluff och kyla.

Inga kommentarer: