söndag, december 11, 2005

Renskavsgryta med svamp och lingon

Jag tror inte jag har ätit renskavsgryta sedan jag jobbade i Puben på V-dala, vilket var väldigt många år sedan. Men här om dagen ramlade jag över ett paket renskav på Sabis och kände mig tvungen att ta med det hem. De imponerande tunna renbitarna hamnade i en god och lättlagad vardagsgryta med lingon och torkad svamp. Till åt vi kokt potatis och lite hemsnickrad, snabbmicrad lingonsylt (frysta lingon med lite socker).

Enkel renskavsgryta
4 portioner
1 paket renskav (240g)
2 gula lökar
1 paket matlagningsgrädde
1 näve torkad svamp
1 dl frusna lingon
soja
eventuellt en skvätt kalvfond
salt
vitpeppar
rosmarin

Låt renskaven tina lite och strimla den. Hacka löken.
Bryn köttet och löken i en stekpanna, salta och peppra.
Smula över svampen och häll på grädden. Rör ner lingonen. Piffa till med lite soja och eventuellt en gnutta kalvfond.
Krydda med rosmarin och låt hela grytan puttra ihop ett tag.
Smaka av med salt och peppar.

Häpp!

3 kommentarer:

Henrik sa...

Jag gjorde en liknande gryta på fläskfilé för lite sedan, baserad på ett recept från Arla. Renskav låter verkligen inte dumt heller, men det är så svårt att få tag på i Amsterdam. :)

Mats sa...

Ibland brukar jag göra en lövbiffsgryta liknande din renskavsgryta. Jag kör också ner lingon. Annars funkar gott äpplemos eller en hemgjord äppelchutney.

bani sa...

Åh vilken bra idé, Michals mormor har gett oss mängder med torkad svamp! Här ska grytas, så fort det blir extrapris på skav!