torsdag, juli 07, 2005

Fiskburgare från Uppsala

När jag jobbade som pubvärd i Uppsala under en termin gick vi ofta och åt lunch på fiskrestaurangen som lång längst in i saluhallen. Det var framför allt fiskburgarna som drog.
Nu har saluhallen brunnit ner och byggts upp igen, så jag kan faktiskt inte svara på om fiskrestaurangen finns kvar. Men fiskburgarna lever i alla fall vidare hemma hos oss.

Idag kom de väl tillpass. Min gamla pub-kollega var här med sin familj. Lilla Sofia sov tyvärr hela kvällen, så henne fick jag inte träffa. Men vi andra åt fiskburgare och "äppelpaj" på balkongen.

Ursprungligen brukade jag göra dem med torskfilé, men eftersom torsken håller på att fiskas ut så gör jag dem numera med sejfilé i stället. Det blir också gott och det är dessutom billigare.

4 portioner
Burgare:
4 bitar färsk sejfilé
1 ägg
ströbröd
salt och peppar
hamburgerbröd

Dressing:
gräddfil
majonnäs
hackad rödlök
pressad citron
dill
hackad smörgåsgurka
salt och peppar

Tillbehör:
citronklyfta, salladsblad och skivor av rödlök, tomat och smörgåsgurka.

Blanda ingredienserna till dressingen och ställ den kallt så den får smaka åt sig lite.
Skär en citron i klyftor och skriva rödlök och tomat.
Panera fiskefileerna i ägget och ströbrödet. Salta och peppra (det glömde jag tyvärr) och stek gyllenbruna i smör. Stek även bröden i stekpannan eller rosta dem lätt i ugnen så att snittytan får lite färg.

Lägg sallad och övriga tillbehör lite snyggt på tallrikarna. Klicka dressing på brödens underdelar, lägg på fisken och toppa med locken. Servera med klyftpotatis.

4 kommentarer:

Babs sa...

Mmm. Saluhallens fiskburgare. Jag har turen att jobba tvärs över gatan, så det händer att en och annan slinker ner. Särskilt så här års.

Frida sa...

Ah, de finns kvar! Skönt att någonting är sig likt i Uppsala.

Elin sa...

Åh jag tror jag vet vilka fiskburgare du menar, åh de var jättegoda, är det på samma ställe de hade fantastiska gourmetrullar, typ längst in med sittplatser i barhöjd, bredvid den bortre utgången (alltså innan stället brann ner för jag har inte varit där sedan dess)?

Nostalgi II: gamla "Hyllan" på samma ställe. Ååååh!

Frida sa...

Precis, fiskrestaurangen längst in i "gamla saluhallen". Jag får nog ta mig en sväng till Uppsala och kolla in nya saluhallen lite mer ordentligt.