torsdag, juli 28, 2005

Chokladtryffel med lingon (eller andra bär)

Av alla tryfflarna jag gjorde var lingontryffeln roligast. Den känns mest "proffsig" både innehållsmässigt och utseendemässigt. Och den blev god. Nästa gång ska jag testa att göra den med hallon i stället. Det tror jag kan bli en riktig höjdare. Hjortron, jordgubb och blåbär är andra smaker som borde funka.

Receptet är hämtat ur Allt om mat nr 25 2001 och jag blev så glad när jag hittade det, för jag hade funderat på "bärtryffel" men var osäker på hållbarheten. Jag halverade mängden, och det gick utmärkt.

Lingontryffel
ca 25 st

200 g mörk choklad (tex blockhoklad 70 %)
200 g mörk choklad att doppa de färdiga pralinerna i
dl vispgrädde
25 g osaltat smör
1 dl strösocker
3 dl lingon (jag använde frysta)

Koka lingon och socker i ungefär fem minuter och passera genom en sil. Låt svalna.
Hacka chokladen grovt och lägg i en glasskål tillsammans med smöret. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills all choklad och smör har smält och du har fått en jämn chokladkräm. Vänd ner lingongelén.
Låt tryffeln stelna i kylskåp i minst en timme. Forma sedan små praliner och doppa i smält choklad.

Dekorationstips:
Jag färgade vanligt strösocker rosa med lite saft från några lingon och lät sockret torka. Sen strödde jag lite på varje pralin, direkt efter att de doppats i chokladen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

De verkar jättegoda och receptet verkar mycket enklare än det jag har på hallontryffel. Men nu undrar jag hur många dl vispgrädde det ska vara i, det står bara dl i ditt recept men ingen mängd.

Frida sa...

Oj, vilken miss. 1,5 dl grädde ska det vara.

Recept scones bakning cheesecakes cupcakes choklad bröd bakrecept sa...

Låter inte som ett dumt recept det, får jag pröva på här i hemmet nån dag. Chokladtryffel är alltid gott!
Fin blogg du har förresten, Kram!
Chokladtryffel recept