torsdag, juli 28, 2005

Triumfera med tryffel

Ok, här kommer tryffelrecepten jag tidigare skrivit om. Jag gjorde varje sats på 100 g choklad, vilket enligt de flesta recept är en halv sats (ungefär 8 tryfflar). Dubbla om du vill ha fler. Och som sagt, det kan vara klokt att begränsa sig till ett par av smakerna för att inte tröttna. Tryffeltillagning är ett kladdigt jobb. Men lyckas du få chokladbitarna någorlunda snygga kan du triumfera sedan, när du släpper avslöjandet att de läckra kaffetillbehören faktiskt är hemgjorda.

Jag hade en idé om att använda vit choklad för att göra tryffeln snyggare och mer varierad. Men mitt tips är - gör inte det. Den vita chokladen var väldigt svårjobbad. Ville inte stelna när den var smaksatt, och stelnade alldeles för fort och blev grynig när den inte var smaksatt.

Nedan finns recepten på chili, rom, valnöt och apelsin. Lingontryfflarna görs lite annorlunda och kommer i en egen postning. Givetvis kan du utelämna smaksättning helt också och göra ren chokladtryffel.

Grundrecept:
100 g mörk choklad (jag tog blockchoklad 70 %)
1/2 dl vispgrädde

Smaksättningsalternativ:
1 röd chilifrukt, hackad
eller
lite skal och nästan all saft från 1 apelsin
eller
1-2 msk mörk rom
eller
1/2 liten burk valnötter, fint hackade

Apelsin eller rom:
Hacka chokladen grovt och lägg i en glasskål. Koka upp grädden tillsammans med skalet och saften från en apelsin eller tillsammans med rommen. Häll den varma, smaksatta grädden över chokladen så att den smälter och rör runt tills du får en jämn chokladsmet. Låt stelna i kylen i minst en timme innan du börjar forma praliner.

Chili:
Hacka chokladen grovt och lägg i en glasskål. Koka upp grädden tillsammans med den hackade chilin och låt dra i ett par minuter. Koka upp grädden igen och häll den över chokladen genom en sil. Rör runt tills chokladen är smält och du ha en jämn chokladsmet. Låt stelna i kylen i minst en timme innan du börjar forma praliner.

Valnötter:
Hacka chokladen grovt och lägg i en glasskål. Koka upp grädden och häll den över chokladen så att den smälter. Rör till en jämn chokladsmet och blanda ner hälften av de finhackade valnötterna. Låt stelna i kylen i minst en timme innan du börjar forma praliner.

Utformningsförslag:
Rulla tryfflarna till små bollar eller forma dem som tärningar. Du kan rulla de färdiga tryfflarna i kakao eller doppa dem i smält choklad. Gör du flera olika sorter är det roligare om det går att se skillnad på dem. Och ännu bättre om du kan relatera utseendet till smaken. Rulla förslagsvis valnötspralinerna i väldigt fint hackade valnötter eller använd syltat apelsinskal för att dekorera apelsintryfflarna.

Tips:
Jag hade cellofan hemma och använde den för att göra små presentförpackningar. Lägg ut en stor bit cellofan slätt på ett bord. Klipp till en bit kartong som bottenplatta (rund eller fyrkantig, typ 1 dm rakt över) och placera den mitt på cellofanbiten. Klipp sedan till en bit smörpapper i samma form och lägg på kartongen. Placera tryffelbitarna du ska ge bort på smörpappret/bottenplattan. Vik upp cellofanet runt om och kläm åt på mitten till en påse eller ett "knyte". Tejpa och knyt om presentsnöre. (Förstod någon detdär över huvud taget?)
Det blir snyggast och känns mer "exklusivt" om du är lite sparsam med tryffelbitarna i paketet.
Less is more.

9 kommentarer:

Lennart sa...

Tryffelreceptet (låter riktigt smaskens!) här gjorde mig sugen att springa över till Dahls och köpa någon god bakelse! Fast jag har med mig en flaska Amaretto, A i receptionen och jag ska ta en liten slurk till kaffet i eftermiddag. Hon bjöd på citruslikör i tisdags. Kul med något annorlunda i det här spökligt öde kontoret.

Ilva sa...

Tack Frida! Skall vid narmsta tillfalle (nar det inte ar 35° langre har) producera en sats!

Dilona sa...

Mums. Jag kanske ska göra en sats tryffle till pojkvännens födelsedag. Om inte för honom så för mig ;)

Frida sa...

Lennart - amaretto och citronlikör på kontoret låter himla trevligt!
Ilva - ja, chokladen smälter snabbt nog ändå.
Dilona - lycka til!

Anonym sa...

Ja, vi brukar "lyxa" till de här lååånga tysta dagarna under semestertiden. Av 140 anställda var vi 4 st inne i dag. Det är ju inte ansträngande direkt, fast lite segt kan det bli ibland. Fast då går det ju att surfa...

Lennart sa...

Glömde ju skriva avsändare till 5:e meddelandet!!

Viktoria Schiöler sa...

Tack Frida! Det ser gott ut. Och vad trevligt ni verkar ha på jobbet förresten, dricka Amaretto och citruslikör...

Anna sa...

vad köpte du cellofanen ifrån?

Frida sa...

Anna, jag tror att det brukar finnas cellofan där man kan köpa presentpapper. Åhlens, bokhandlar osv. Lycka till!