torsdag, juni 16, 2005

Italiensk kycklingsallad


Varmt väder ger sug efter fräsch mat. Sallader till exempel. Det här är en riktigt snabb och lätt men lyxig och försvinnande god sallad. Den är så god att du verkligen bör servera bröd till, annars försvinner den lite väl fort.
Vi åt den nyss på balkongen. Utan bröd. Det blev inte ens en parmesanstrimla över. Jag tror det är balsamvinägern som gör det.

4 normalstora portioner eller för 2 vrålhungriga personer
1/2 grillad kyckling
1 ask körsbärstomater
1 påse italiensk sallad
1/2 - 1 rödlök
Färsk basilika
Olivolja
Balsamvinäger
2-3 vitlöksklyftor
Salt
Svartpeppar
Rikligt med parmesanost

Gör en marinad/dressing av olivolja, balsamvinäger, pressad vitlök, salt och peppar. Dela den grillade kycklingen i lagom salladsbitar och vänd ner dem i marinaden.
Häll salladen i en skål tillsammans med de halverade tomaterna, strimlad basilika och strimlad rödlök. Vänd ner kycklingen. Häll gärna över lite marinad om det blir någon över. Riv över rejält med färsk parmesanost.

Ät en portion.
Ät en portion till.
Urskuldra dig med att det ändå inte är något att spara och ät upp resten.

Det här blir tyvärr ingen billig sallad om du kör på den snabba varianten. Men du kan göra den mindre kostsam genom att strimla och blanda sallad själv, steka din egen kyckling och använda vanliga tomater i klyftor (kärna ur dem då) i stället för körsbärstomater. Köper du dessutom parmesanosten över disk så kan du få en så liten bit du vill, i stället för att betala för mer ost än du behöver.

Inga kommentarer: