söndag, maj 29, 2005

Drinkrunda med kikärtstapas

I fredags genomfördes äntligen ett projekt som det talats om i omkring ett års tid - drinkrunda hemma hos gamla kursare boende i Stockholm. Tio personer åt och drack sig runt i fem lägenheter - från Östermallm via Kungsholmen till Söder och Årsta och tillbaka till Söder igen. Himla trevligt. Och gott. Och ett kul sätt att få se hur alla bor.

Josefin bjöd på Mojitos till paj med broccoli, nötter och trattkantareller, hos Cecilia fick vi hemgjorda salta mandlar och Greve Moltke, Anna bjöd på tequilaspetsade vattenmelondrinkar och jag hade gjort snittar och försökte mig också på nån slags Mojito.

Men Henriks kikärtstapas till spansk sherry var ändå kvällens kulinariska höjdpunkt. Och han hade tagit receptet ur Anna och Fanny Bergenströms Kärlek, oliver och timjan. Himla tur! För det betyder att jag också har det. Och nu skriver jag ner det här:

1 burk kikärter
3 vitlöksklyftor (finhackade)
3 Schalottenlökar (finhackade)
1 tsk spiskummin
Hackad bladpersilja (mycket)
Lite pressad citron
salt
svartpeppar
olivolja

Fräs vitlöken och löken i 3 msk olivolja. Krydda med spiskummin, salt och peppar. Rör ner kikärterna och låt allt bli varmt. Rör till sist ner persiljan och pressa över lite citron.

Enligt kokboken ska man äta detta varmt eller ljummet, men vi åt det kallt och det var jättegott.

Inga kommentarer: