söndag, november 11, 2007

Inte farligare än förut

Vill bara inflika att det ur tarmcancersynpunkt inte är farligare att äta kött idag än vad det var i förrgår eller för sju år sedan, även om det lätt är den känslan man får.
Det som egentligen har hänt är att du nu har kunskapen och möjligheten att minska risken för tarmcancer genom att minska köttintaget.

Och att risken för den som äter extremt mycket kött är 30 procent högre än för den som äter mindre än 500 gram i månaden betyder INTE att man löper 30 procents risk att drabbas av cancer, som hjärnan lätt vill lura en till.
Enligt cancerfonden drabbas 5500 personer i Sverige av tjock- eller ändtarmscancer varje år. Det innebär enligt mina uträkningar en genomsnittlig risk på ungefär 0,06 procent eller 6 personer av 10 000. Rimligtvis är alltså risken lägre för de som äter lite rött kött, och något högre för de som äter väldigt mycker rött kött.
30 procents högre risk innebär i runda slängar en ökning med knappt 0,02 procentenheter.

Så, nu kan du välja om du vill få panik eller inte.*

*med reservation för felräkningar, timmen är sen.

1 kommentar:

Örjan sa...

Bra förtydligande av sifferexercisen.