lördag, oktober 27, 2007

Skrota vintertiden

Nu är det dags att vrida tillbaka klockan igen. Vrida tillbaka den till "originaltiden", för det är vintertid som är den egentliga tiden, sommartid är bara en special feature som flera EU-länder vill ta bort, enligt DN.

Skvatt galet.

Det är ju sommartiden som är den enda vettiga tiden. Att under det mörka halvåret, när solen går ner redan tre på eftermiddagen, vrida tillbaka klockan så att solnedgången inträffar ännu tidigare saknar all sans och vett.

Den enda förklaring jag har hört till tidsomställningen är att det är för lantbrukets skull. Om det är så, vad är det som hindrar bönderna från att helt enkelt gå upp en timme tidigare eller senare? Om de klarar att ställa om klockan borde de klara att ställa väckarklockan. Upplys mig gärna.

Ska vi mixtra med tiden så vore det rimligaste att vrida fram klockan ytterligare en timme under vinterhalvåret, så vi får ljusare dagar.
Tiden då folk skuttade upp halvfem på morgonen ivriga att ta itu med dagens sysslor ute i det fria är förbi. Det går alldeles utmärkt att sitta i bilkön / kollektivtrafiken / med morgonkaffet framför jobbdatorn när det är mörkt ute.
Det är vid lunchtid och på eftermiddagarna, då folk letar sig ut från kontoret, tar en promenad eller rent av går hem eller hämtar barnen på dagis, det är ljuset kan vara till glädje.

Och hör sen.

1 kommentar:

pipopp sa...

Amen to that!