måndag, oktober 22, 2007

Köttbullar, köttbullar, köttbullar

Variant på mammas köttbullar, med
gorgonzolasmakande gräddsås och kokt potatis.
En fin fredagmiddag där Findus och Barilla lagat tisdagslunch
.


Min mammas köttbullsrecept är såklart det "rätta" receptet. Det är ju så köttbullar ska smaka. Och det är de köttbullarna vi äter varje jul.
Icke desto mindre måste man experimentera ibland. Köttbullarna jag rullade i fredags fick tillskott av fläskkött och senap, och så stekte jag löken för att se om de då skulle hålla ihop bättre. Det gjorde de inte, men köttbullarna blev goda. Märkligt nog påminde de en aning om farmors köttbullar. Jag får höra vad hon använder för recept.

Mammas köttbullar

6 hg nötfärs (uroriginalreceptet säger blandfärs, mammareceptet säger nötfärs)
2 kalla kokta potatisar
1 stor gul lök
1 ägg
2 tsk salt
1-1,5 tsk svartpeppar
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl vatten


Mosa potatisen noga och hacka löken väldigt fint. Blanda alla ingredienser i en bunke. Rulla köttbullar av smeten, det går lättare om du med jämna mellanrum sköljer händerna i vatten alternativt smörjer dem med lite matolja. Stek köttbullarna, men se till att de inte blir torra.Variant med stekt lök och senap

6 hg nötfärs
3 hg fläskfärs
3 kalla kokta potatisar
1- 1,5 stor gul lök
2 ägg
2 tsk salt
rejält med svartpeppar
2 msk senap

Mosa potatisen noga och hacka löken väldigt fint. Stek löken mjuk och låt den få en aning färg. Blanda alla ingredienser i en bunke. Rulla köttbullar och stek dem. Min smet blev lite lös och köttbullarna "fällde" en del lök. Se till att fylla på med matfett och att skrapa ur pannan emellanåt så botten hela tiden är smord och slät. Annars är det risk att köttbullarna går sönder.

1 kommentar:

Anonym sa...

Pröva att köra smeten lite till med elvispens degkrokar, så håller nog bullarna ihop bättre. Jag vet, det är litet knivigt läge för kör man för länge så blir bullarna sega.

Helst ska också färsen vara finmald på plats i butiken, suck....det är inte många ställen man kan få det längre.

Eva