måndag, februari 05, 2007

Äggbrist på brunchen

Här om veckan åt vi lyxig brunch under kristallkronorna på Kumla Herrgård i Tyresö. Den gula herrgårdsbyggnaden blev ännu vackrare av det tjocka snötäcket utanför, och buffén innehöll läckerheter som laxpaté, krispiga sallader, en fantastiskt oststinn skinkpaj, en syrlig hallonpannacotta och ett av de luftigaste vita bröd jag någonsin ätit.
Men, och det är ett stort men, där fanns ingen äggröra, inga kokta ägg och inga stekta ägg hur många karotter man än lyfte på locket till. En, visserligen väldigt god, omelett med lök och rökt skinka var det äggigaste man kunde hitta. Och för att göra ont värre var baconfatet tomt en alldeles för lång stund.

Igår premiäråt vi Hasselbackens frukostlunch. Tjusig miljö även här, bara damtoaletten är värd halva besöket. Det stora utbudet av sillinläggningar var fantastiskt, jag fattade särskilt tycke för currysillen. Och de oskalade räkorna med aioli, flera sorternas lax, baconet, prinskorvarna, plättarna, det kallskurna, potatissalladen, revbensspjällen, äppelpajen - till och med rödbetorna och fetaosten - föll hela sällskapet i smaken.
Men var fanns äggen? Äggröran lös med sin frånvaro, och tillförordnad äggröra var även här en omelett, som var så potatisspäckad att det var svårt att lokalisera ägget bland övriga ingredienser. När vi gått igenom alla kantiner hade vi hittat både nudlar, klyftpotatis och kycklingvingar, men inte ett endaste litet ägg.

Handen på hjärtat - det är inte laxpaté, bresaola och sallad eller nudlar och kycklingvingar som gör att vi går och äter brunch efter att först ha sparat oss i timmar. Ägg och bacon bör, om inte utgöra ryggraden i varje brunchbuffé med självaktning, så åtminstone finnas i riklig mängd. Prinskorvar, omelett, bönor i tomatsås, stekt potatis, pannkakor och gott bröd med pålägg behöver inte heller motivera sin plats. Och sill och lax, en och annan grönsak och något sött till kaffet äter vi gärna. Finns det plats kvar på bordet så visst, ställ gärna fram nudlar, kyckling, soppa, patéer, pajer, rotfruktslådor eller vad ni annars behagar. Bara inte på bekostnad av frukostäggen.

Mysteriet med att apelsinjosen aldrig ingår i de omkring 200 kronor som en rejäl brunch inklusive kaffe och te brukar kosta, lämnar vi därhän.

2 kommentarer:

bani sa...

Jag nöjer mig med bacon jag. Ägg äter jag hemma. :P

Bling Bling Girl sa...

Ja visst är det konstigt att inte juic ingår? Och jag håller verkligen med om det här med äggen! Äggröra hör till en brunch så bara är det.