tisdag, november 14, 2006

Beskt sa brudarna om vitlöken

Man lär sig nåt nytt varje dag heter det. På tjejkalas (kvinnomiddag, tantjunta?) i Borlänge i lördags lärde jag mig en hel del, varav det mesta inte platsar på en matblogg. Bland annat att för mycket och för stark vitlök kan beska ner en hel omgång aioli till förfärans gräns.
Det var såklart jag som tryckte ner vitlöken i aiolin, och det var även jag som desperat försökte sila bort de märkligt grova bitar som blev resultatet efter turen genom vitlökspressen. Med gemensamma krafter försökte vi sedan späda ut styggelsen med allt mer desperata åtgärder. Resultatet blev ingen höjdare.

Lyckligtvis var det inte aioli som var huvudrätt. De andra festdeltagarna hade svängt ihop en fantastisk fisksoppa, mojorojo och hembakt bröd, som vi åt med tapenade och färskost. Och efter varsin rejäl portion panna cotta på vit choklad med frukt (och en hel del vin) så var den stackars aiolin så gott som glömd.

Nu undrar jag om det var själva vitlöken som var besk, eller om mängden vitlök och / eller grovleken och strukturen på vitlökspressen påverkade resultatet. Dela med er av er visdom, ni där ute.

12 kommentarer:

Cesmo sa...

Vad jag vet är en pressad klyfta = två finhackade när det gäller styrka och blir även beskare. Kanske prova att hacka fint för hand nä'sta gång?

Frida sa...

Det märklga är att jag ofta pressar i stället för att hacka, och jag har pressat vitlök i aioli flera gånger och har aldrig varit med om det här förut, snarare har jag tyckt att pressa och hacka-frågan varit helt överdriven. Men jag har inte heller varit med om att den pressade vitlöken har varit i så stora "bitar" som det blev nu. Kanske var löken ovanligt torr?

löken sa...

Jag har hört att man ska ta bort groddstronkarna i mitten på klyftorna just för att de är beska, så det brukar jag göra. Fast mitt smaksinne är inte tillräckligt utvecklat för att jag ska veta om det blir nån skillnad.

Anonym sa...

jag tycker mig märka att det är olika kvalité på vitlökarna, kanske beroende på årstid. Ibland blir det väldigt gott och ibland som du beskriver. Jag har gjort precis samma sak som du fast med en tsatsiki som bara smakade vitlök och inget annat.

Frida sa...

Löken, nä det är ju trots allt ganska sällan man gör en variant där man tagit bort stronken och en där man inte gjort det, bara för att se skillnaden...

Kinna, jag börjar tro mer och mer på att själva lökklvaliteten påverkar. Skönt att det inte bara är jag som lökat mig.

Cesmo sa...

Jo det skiljer säkert mycket mellan de olika sorterna också. Vitlöken mamma har i sina grönsaksinläggningar (som hon har gjort varje höst sedan 30 år tillbaka eller nåt) har blivit blågröna de senaste tre-fyra gångerna så hon hade i vitlök hon haft med sig från semestern nu i år och de ser helt normala ut.

Så jaa, det är väl olika sorter på dem och påverkas färgen kan jag mycket väl tänka mig att smaken påverkas också.

Gillar din blogg förresten :).

Anonym sa...

Köp vitlöken hos fransmannen på Roslagsgatan, den är toppen. Dessutom får man med några färska lagerblad i knippan. Jag garanterar att den inte är bäsk.

Eva

Frida sa...

Tack Cesmo :-)

Eva, det låter ju himla trevligt. Men jag tippar att vitlöksanvändningen här hemma skulle rasa rejält om vi var tvugna att ta oss till en särskild butik för att köpa den... Men om jag har vägarna förbi ska jag absolut titta in.

Babs sa...

Ja, ailoin blev faktiskt inte så bra. ;)

Det enda jag har lyckats hitta hittills om besk lök (förutom att man ska undvika att hacka gul lök i matberedare) är att lök som groddar kan bli besk.

Vi får forska vidare.

Brazilian Linda sa...

Det är väl som de andra säger, skillnad på lök o lök. (olika vitlökar)Att smaken/det beska/starka är tydligare när man pressar det tycker jag stämmer. Däremot så har jag inte någon vitlökspress här för ajg har inte hittat någon som jag tycker passar ändamålet bara dåliga kopior. Så här använder jag mig helt enkelt, såsom miljoner brassar, av en plastmortel. Jag delar vitlöken i 2-3delar och mortlar med salt. Så jag vet inte om det beror på det men jag har aldrig upplevt att min aioli t.ex blivit besk/förstörd.

Knepigt... Att man ska ta bort groddstronkarna det har jag aldrig hört talas om och skulle inte orka pilla med det heller :)

Viktoria Schiöler sa...

Jag kan inte området tillräckligt, men kan vitlöken inte ha oxiderat? Var den pressad en stund innan du la den i majjon?

Anonym sa...

Gjorde ni aiolin på olivolja ? Olivolja blir nämligen besk och oätlig om man vispar med elvisp eller stavmixer. Använder man olivolja måste man vispa för hand.