onsdag, oktober 25, 2006

Rik och hungrig

Igår befann jag mig genom jobbet i Vinterträdgården på Grand. Jag satt i en sammetsklädd stol och lyssnade på talare på andra sidan parketten, använde den orkidéutsmyckade damtoaletten med massiva marmorbänkar och minglade runt på tjock heltäckningsmatta bland målningar, pelare och mörk träpanel. Jag lekte rik.

Som låtsasrik fick jag en portion mingeltallrik till lunch. Förväntningarna var höga, Grand är ju kända för sin mat. Jag skippade gravlaxen (som såg riktigt god ut), och större delen av ålen med grön gelé på grund av matrestriktioner.
I stället högg jag in på de kalla, ganska torra fläskfiléskivorna, den gråaktiga aladoben/patén, den gula pucken som jag först trodde var smör, sedan ost och slutligen bedömde vara en slags smågrynig syrlig konstellation som möjligen skulle kunna bestå av riven västerbottenost och citrus som gjorts till en massa, frysts in och sedan tinats upp...
Jag tappade sugen ganska snabbt. Och hade det inte varit för den lilla munsbiten på tunnbröd och räkor så hade jag gjort det snabbare.

Nu var jag ju inte där för att äta, eller ens för att leka rik, utan för att jobba. Och två timmar och en intressant intervju senare var jag på strålande humör, mitt i Höststockholm.
Jag skippade korvkiosken vid Kungsträdgården och bestämde mig för att fortsätta glamourdagen. Jag skulle förära NK med ett besök, kolla in barnvagnarna i butiken högst upp, köpa en bok och ta en ny lunch på något av kompaniets glassiga fik. Mysigt!

Kokt fisk med rödvinssås och bacon högst upp på NK lät lysande. Än sen om miljön var väl matsalsaktig. Pensionärerna hade haft vänligheten att lämna ett bord vid fönstret ledigt, och där tog jag plats med Martinakoden.
Uppläggningen på maten var, ja en kvist grönt hade lyft fiskbiten, såsen och de kringrullande potatisarna rejält. Och salladsbuffén var inte riktigt vad jag hade förväntat mig. Men jag var hungrig, hade en ny bok och maten luktade gott.
Fisken var torr, den genomkinliga och tjockt redda såsen smakade mest fond och potatisen var kall!
Rikemanslivet kanske inte var så kul när allt kom omkring.

På vägen ut gick jag förbi en glasdörr. Nordiska Kompaniets lilla matsal. Där inne satt folk vid linnedukade bord och samtalade med låga röster. Menyn utanför dörren utlovade allt från skaldjursfat till 95-kronorssmörgåsar.

Plötsligt kunde jag tänka mig att leka rik igen. Men nästa gång ska jag göra bättre research.

6 kommentarer:

Kinna sa...

Tror att du var i Bobergs matsal som är känd för sin fina inredning. Tråkigt att maten var trist. Den lilla lät ju roligare och den ska jag spana in.

Lexi sa...

undrar bara... när kommer cyberkocken sammanställningen för oss som är intresserade?? eller har jag missat att det flyttades nån annanstans?

Frida sa...

Cyberkocks-sammanställningen kommer i morgon, fredag. Då är det bara att rösta på!

Lexi sa...

aha, trodde det var vinnaren som skulle utses på fredagen.... och det var därför man skulle lämna in till senast 12 på måndag så alla hann rösta tills på fredag?

Frida sa...

Lexi, du har förmodligen rätt. Jag såg att det var så de gjorde förra gången. Så gjorde inte jag, visade det sig. Men nu är bidragen ute och vinnarna annonseras nästa vecka. Så sätt igång att rösta!

Kan bara trösta mig med att huvud-Cyberkocksskaparen Ilva inte har skällt på mig ;-)

Lexi sa...

hahaha Ilva skulle aldrig skälla... jag bara gick o trodde att jag hade missat att sammanställningen hade flyttats nån annanstans, menade inte att låta så bitchig...