torsdag, september 21, 2006

Farmors frallor


Det blir bara en enkel smörgås, säger farmor, och så dukar hon fram tre sorters bröd, två ostar, hemrullade köttbullar, korv, skinka, skivade grönsaker och minst tre pålägg till. Och ett av bröden består så gott som alltid av varma, hembakta vallmofranska. Otroligt goda med smör som sakta smälter under en rejäl skiva lagrad ost.

Hos mormor får man också hembakta vallmofrallor. Eller "fransbröubolla" på Åstorp-skånska. I hennes kök i burspråket äter man frallorna med ost och marmelad på fina grönvita asietter, och dricker kaffe i matschande koppar.

Frallorna är enklaste enkla, och innehåller förmodligen inte en fiber. Och de är så lättbakade att jag till min glädje inte behövde kladda ner bänken alls när jag gjorde dem. Både mormor och farmor gör dem små och runda. Mina blev aningens större.

Vallmobullar
15-20 stycken

Ugn: 250 grader

50 g margarin (i överkant, säger farmor)
2,5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
7-8 dl vetemjöl

ägg till pensling
vallmofrön till dekoration

Smält margarinet, häll ner mjölken och värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt saltet och häll över degspadet. Rör tills jästen har löst sig, och blanda sedan ner det mesta av mjölet. Knåda ihop till en blank deg.
Låt degen jäsa i ungefär en halvtimme.
Knåda i resten av mjölet (jag knådade i bunken, så slapp jag kladd på bänken). Rulla degen till bullar och lägg dem på en plåt, på bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa till ungefär dubbel storlek.
Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmöfröna.
Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mums.

Enda problemet kan vara att man får marmelad mellan fingrarna.

Högaktningsfullt
A Ukkinen

Anonym sa...

Himla goda..