söndag, september 24, 2006

Cybercoque

... eller cyberkyckling i alla fall.

Ingredienserna i månadens cyberkock var som sagt kyckling, basilika, soltorkade tomater och någonting svart. Jag bestämde mig direkt för att min svarta ingrediens inte skulle vara oliver.

Först planerade jag helstekt kyckling med tryffelsås, serverad med potatispuré smaksatt med tomat och basilika. (Det kan fortfarande hända att jag testar detta på något sätt någon gång.) Sen tänkte jag att tryffel passar nog bra i själva potatismoset. Och sen kändes tryffeln för mycket "passa tiderna i Hötorgshallen" och förvandlades till svarta linser.

Kyckling i lergryta med tomat och basilika, med svarta linser som tillbehör, tänkte jag då. Eller kanske en soppa med svarta linser och kyckling?

Från linser är inte steget till bönor särskilt långt. En brunchrätt, lite mexikansk sådär, med en häftig bön- och tomatröra med kyckling och nåt kul bröd skulle vara gott. Men hur mexikanskt är basilika egentligen?

Den slutgiltiga rätten, och mitt bidrag till månadens cyberkock, blev:
Kycklingsoppa med tomat och svarta bönor, serverat med en klick basilikacreme.
Jag är nöjd med mitt beslut.

Soppan är inte särskilt komplicerad, men om du gör den från grunden så tar den däremot tid. Ett par timmar närmare bestämt (men du behöver bara vara aktiv i början och på slutet)



Kycklingsoppa med tomat och svarta bönor, serverat med en klick basilikacreme.

1 hel kyckling
1 selleristjälk (optional. Vi hade selleri hemma efter E:s goda söndagslunch)
2 gula lökar
2 morötter
6 vitlöksklyftor
olivolja
tomatpuré, nån matsked
soltorkade tomater (10-15 skivor ungefär)
1 burk krossade tomater
2 små burkar svarta bönor
sambal oelek efter behag
salt
svartpeppar

Skölj eller torka av kycklingen
Lägg den i en kastrull tillsammans med sellerin, en av morötterna och en av lökarna i bitar, och fyra av vitlöksklyftorna.
Häll på vatten tills det täcker.
Salta.
Låt alltihop koka upp och sedan småputtra i närmare en och en halv timme.

Plocka upp kycklingen med en hålslev (jag försökte med gaffel och allt ramlade isär) och lägg den på en tallrik. Sila bort grönsakerna från buljongen och ställ den åt sidan.

Hacka den oanvända löken, och skär moroten och de soltorkade tomaterna i små tärningar. Fräs löken i olivolja. Rör ner tomatpurén och de soltorkade tomaterna låt dem fräsa med ett tag.
Häll ner krossade tomater och morötter. Pressa ner de två oanvända vitlöksklyftorna.
Ta bort så mycket av fettet du kan från buljongen, och ös ner några rejäla skopor i fräset (buljong alltså, inte fett). Skölj bönorna och häll ner dem med. Smaka av med salt, peppa, sambal oelek och strimlad basilika.

Rensa bort skinn och ben från kycklingen och dela kycklingköttet i mindre bitar. Häll ner kycklingen i soppan.

Blanda creme fraiche med hackad basilika.

Ös upp soppan i djupa tallrikar och servera med en klick basilikacreme. Ett gott bröd till skadar inte.

Häpp, nu är det höst.

Obs: Det här är skrytversionen för tävlingen. En mer stressvänlig och diskbesparande variant skulle lätt kunna göras på färdigköpt grillad kyckling och kycklingfond på flaska.

8 kommentarer:

Kinna Jonsson sa...

Låter gott och ser jättefint ut. =)

Brazilian Linda sa...

Nämen tänk! det var ju just detta jag hade tänkt göra! Vilken tur att jag blev sjuk så det inte blev nåt kockande av för mig :) Ser smarrigt ut!

Frida sa...

Tackar båda två, och Linda, trist att du blev sjuk. Hoppas du har kryat på dig nu. Det hade varit kul att se hur våra lika kreationer hade skiljt sig åt.

Brazilian Linda sa...

Tack, jo nu så börjar jag få tillbaka smak och lust för att äta igen. Visst hade det varit kul att se ¨o¨likheterna :)

Anonym sa...

Grattis till vinsten! :-)

Brazilian Linda sa...

Grattis! Se jag visste ju det var en bra rätt! :)

Anonym sa...

Soppan är provad! Och lagd till den personliga receptsamlingen. Jättegod.

Frida sa...

Vad kul att höra Oskar! Och tack för gratulationerna ni andra.