söndag, augusti 13, 2006

Lunch i HusbySom jag skrev tidigare så tillbringades en av semesterns luncher på familjen Johanssons stående favorit - Dala Husby hotell. Och upplevelsen garanterar en fortsatt plats på restaurangtopplistan. Extra kul, eftersom servitrisen kände igen oss, och frågade om vi fortfarande var lyckligt gifta.

Det var första gången vi var där mitt i sommaren, och både hotellet och den ljusa matsalen klädde verkligen i sol och grönska. Menyn var liten, en förrätt och två varmrätter att välja på, plus vegetariskt alternativ och dessert. Men så är rätterna riktigt goda också.

Vi kunde såklart inte motstå tanken på en kantarelltoast med stekt fläsk, så för oss blev det förrätt. Och innan dess fick vi smaka på två sorters hembakt bröd, som serverades med ekologiskt smör, färskost, örtsalt och med en sorts hemgjorda rostade grönsaker av typen "japanska snacks" som tillbehör. Brödet var som alltid jättegott, färskt och doftande. Och den milda färskosten och det mjuka smöret gjorde det farligt nära att vi åt oss mätta på bröd redan innan maten.

När vi hade njutit av brödet ett tag serverades vi varsin minimal men läcker portion sparrissoppa med mussla.

Varmrätten vi valde bestod av en rejäl portion ljummen sallad med otroligt mör rimmad oxbringa och färskriven pepparrot. Jag nöjde mig med kaffe på maten, men E åt kardemummaglass med jordgubbssoppa (consommé förmodligen, men soppa alltså). Och till kaffet serverades tre sorters småkakor, så det gick ingen nöd på mig heller.

En lunch rätt och slätt, med bara en varmrätt kostar 95 kronor. Inte många kronor mer än en vanlig lunch på Drottninggatan alltså, särskilt inte nu när Bohem har höjt sina priser. Vill du ha kaffe eller nåt annat än vatten till maten får du dock betala extra, men kulinariska överraskningar ingår i priset.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nu har vi också testat Dala Husby Hotell. Vi blev saliga. Lunchen var fantastisk. Lägg och biff av kalv från Dalarna (dillkött). Möra, goda köttbitar, potatisar, lök och grönsaker i en otroligt tät och välsmakande buljong med dill. Så långt från vanligt trist dillkött man kan komma. Servitrisen hälsade och hoppades att du skulle komma med nästa gång.

Föräldrarna

Anonym sa...

kul att läsa din matblogg !
Då speciellt ditt tycke till hotellet i Dala-Husby. Har turen att bo intill hotellet och äter ofta en husman med familjen där. mmmmmm.
Visste du förresten att hotellet för 40 år sedan var barnhem ...och när det lades ner så drevs vävstuga på övre plan och ungdomsgård på undervåningen. Spelade själv rundpingis i matsalen med mina polare ! På 80-90 talet drevs förskola, min dotter har vinkat i Viktors köksfönster ett antal gånger....

Detta hotell har man många minnen i från.....och det känns extra kul för oss i byn att ni utifrån har upptäckt det !!

Välkommen åter // Karin i Berga

Ulrika sa...

Vad festligt! Här firade mina föräldrar bröllop (1963 måste det ha varit) - de gifte sig i Husby kyrka (som förresten ser ut att kunna trilla i älven vilken dag som helst, så nära kanten ligger den) och åt bröllopsmiddag på Dala-Husby Hotell. Har varit där några gånger i vuxen ålder och verkligen njutit av maten, stämningen och servicen.

Göran Eriksson sa...

Ja här va man som liten, med både aga och sexövergrepp, de va maten då, var en svår tid man levde då. Hoppas maten är bättre nu .