måndag, juni 19, 2006

Picknick med lammfyllda filodegsknyten, grön potatissallad med sparris samt chokladdoppade jordgubbar

Cyberkock-picknick blev det av Kinnas ingredienser: lamm, filodeg, sparris och choklad. Först gick tankarna till lammfilé med en kraftig rödvins- och chokladsås, med smörstekt sparris och potatis inbakt i filodeg. Men det kändes inte så somrigt. Och ärligt talat så var jag inte så sugen på choklad i maten, även om det kan vara väldigt gott ibland.



När det sen bestämdes att vi skulle på picknick vid Drottningholm omvandlades den tunga varmrätten i mitt huvud till befriande parkmat: Lammfyllda filodegsknyten, grön potatissallad med fetaost, sparris och champinjoner, och som avslutning, chokladdoppade jordgubbar. Tänkt och, med stor hjälp från E, gjort. Gott blev det.


Lammfyllda filodegsknyten
Jag hade lammytterfilé hemma, men det här går säkert att göra även på billigare delar av lamm. Löken bidrog med en god sötma till knytena, som var ganska milda i smaken.

ca 5 st
200-250 g lammkött
1/2 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
lite timjan, gärna färsk
salt och peppar
5 ark färdig filodeg
neutral matolja

Skär lammet i bitar och skär tunna halvmånar av löken. Hacka vitlöken. Stek allt i panna så löken tar färg och lammet är brynt runt om. Strö över timjan.
Ta ett filodegsark och lägg det slätt. Pensla halva med olja och vik det på mitten. Pensla med olja igen och vik en gång till. Jag vek mina ark tre gånger innan jag hade en lämpligt stor bit för knytet.
Lägg lite lammbitar och lök mitt på arket, vik in kortsidorna över fyllningen och rulla ihop till ett knyte. Placera knytet med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper.
Upprepa med resten av arken och fyllningen.
Grädda knytena i ugnen tills de fått fin färg. Jag vände på mina knyten och gräddade dem på andra sidan en stund i slutet, så att de inte skulle bli blöta på undersidan.
Låt svalna, innan du packar ner i burkar. Lägg förslagsvis smörgåspapper mellan knytena, de är ganska spröda.


Grön potatissallad med sparris
Varianter på den här salladen med potatis och champinjoner har snabbt etablerat sig som årets sallad, med originalet i en finfin kycklingsallad som J o U bjöd på här om helgen. I vegetarisk variant blir den ett perfekt och ganska matigt tillbehör. Till gårdagens picknicksallad använde jag:

Kokt färskpotatis i bitar
färsk grön sparris
färska champinjoner
blandad sallad (jag tog en halv påse salladsblandning)
1 paket fetaost

Bryt av den hårda änden längst ner på sparrisen. Stek sen sparrisen i lite smör tills den blir lagom mjuk. Skär den i lite mindre bitar.
Skär champinjonerna i halvor eller fjärdedelar och stek dem i smör. Tänk på att steka dem så pass länge att det inte finns en massa vätska kvar i stekpannan. Salta dem ganska rikligt.
Blanda sallladsblad, potatis, svamp, sparris och smulad fetaost. Krydda med lite svartpeppar.
Finito.


Chokladdoppade jordgubbar
Enkelt och gott. Smält helt enkelt lite choklad (vi använde mörk med hög kakaohalt) i vattenbad. Doppa färska, sköljda, jordgubbar i chokladen. Låt stelna.
Det är snyggast om jordgubbarna har det gröna kvar. Tänk på att ha en bra kylväska med kylklampar om du ska ha med härligheten på en picknick. Tunna lager choklad smälter snabbt i sommarvärmen.

6 kommentarer:

Ilva sa...

Later jattegott Frida! Och fina bilder med!

Anonym sa...

HELLO Broccoli!!GRATTIS du med, till FRU-titeln! Visst känns det ovant...min man...men FANTASTISKT roligt! - eller hur!! Asså, den är lite farlig - din blogg...man blir lika hungrig varje gång...;-) Stor kram!!

Kinna Jonsson sa...

Smarrigt värre och kul att du gjorde pick-nick mat. Det hade jag inte kommit på. =)

Anonym sa...

Hej,
bra idé med picknick. Ser jättegott ut. Filodeg är nog underskattat för ta-med-sig-ut-i-parken-mat.

Tack för det, nu ska det picknickas.

/magnus

Anonym sa...

Salladen får det att vattnas i munnen på mig.. Fina kompisar till sparrisen där - fetan, potatisen och svampen. Yummie.

Kinna Jonsson sa...

Grattis Frida till mest nyskapande! Glad midsommar!