fredag, juni 09, 2006

Matlycka står den djärve bi

Äntligen funkar Blogger igen. Nu finns det också lite bilder på den första Taorminapostningen.

Vi har som sagt ätit en hel del. Och eftersom vi gärna testar nya saker har vi förmodligen gjort en och annan beställning som fått servitörerna att höja på ögonbrynen. Men hälften vågat hälften vunnet.


Arancini, friterade risbollar med fyllning, hade jag hört talas om tidigare men aldrig smakat. Con ragu, stog det på menyn, och jag trodde bollarna skulle serveras med en sås. Jag fick in en ensam toppig risboll på en servett. Ragun var fyllningen. Ett gott mellanmål och jag har faktiskt recept här hemma, som nu ska testas.

Parmiggiana är en ostbeströdd gratäng med aubergine och tomat, en gnutta som en ovanligt god moussaka, vilket inte vore helt konstigt eftersom Sicilien har hunnit vara både grekiskt och arabiskt innan det blev italienskt. En väldigt trevlig rätt som serverades som contorno, tillbehör. Jag valde den ostiga gratängen som akompanjemang till min chansning "cotoletta rusticana", som visade sig vara en utbankad kotlett, gratinerad med en himlans massa ost...
Ett recept på en augerginegratäng liknande parmiggianan finns också i min ägo.

Och min förväntade iskaffe som jag beställde in till en snordyr panini på Liz Taylors gamla hak Wünderbar, visade sig innehålla betydligt mer glass och grädde än vad jag hade räknat med. Inte någon klassisk kombination kanske, men den fick duga. Och kaffedrinken var en höjdare.

Den beställning jag hade allra lägst förväntningar på var Pasta con le sarde, pasta med sardiner. Förutom fisken innehåller den fänkål, bröd och russin. Inte min önskekombination direkt, men så nära Siciliens nationalrätt man kan komma, och således fick jag ju lov att testa. Och faktiskt, den var inte alls särskilt dum. Rätten hade en fin mild smak där ingen av ingredienserna tog över. Att den sedan serverades till en magnifik utsikt över havet, och att en regnbåge mitt på himlen nästan gjorde stämningen för romantisk, skadade såklart inte.

Trots allt vårt ätande, och trots att vi så gott som aldrig beställer samma saker, utan i stället smakar på varandras mat eller helt enkelt äter hälften var och sen byter, så hann vi omöjligt testa allt vi ville. Couscous med fisk, gelato con brioche (glass i bröd), pasta al nero di seppia (pasta med svart sås på bläckfiskbläck) och risotto var några av de rätter som helt enkelt inte hanns med med. Desto större anleding att komma tillbaka.

2 kommentarer:

karin sa...

Jag blir så nostalgisk jag var i Giardini Naxos för ganska exakt 20 år sedan, när vi var där dog nämligen Khomeiny eller hur det stavas och så var massakern på Himmelska fridens torg.
Jag kommer ihåg att jag aldrig var hungrig under 2 veckor.
Jag var där med min dåvarande pojkvän och 2 andra par, varav en var från Naxos och hans tjej hade jobbat där flera somrar så vi hade guidning till den bästa maten! Det som jag fortfarande gör är Pasta Norma med tomatsås och friterad aubergine. Sen kommer jag ihåg arancini, glassen, mandelvinet, bläckfisksalladen, vattenmelonen, tomaterna, musslorna och mycket mer.
Varje dag när vi gick hem från stranden passerade vi en liten mataffär där vi brukade köpa dricka och frukostmat. Utanför affären stod det en slags dryckeskylare där det stod flaskor med mandelvin upp och nervända. Det tog oss nästan en vecka att inse att vinet var i behållaren, sen drack vi mandelvin så vi nästan skämdes. Någon av de sista dagarna visade en av dem som jobbade i affären dryckeskylaren och frågade om han fick bjuda oss på ett glas...

Recept sa...

Iskaffe är toppen! Älskar också det.
Om du vill testa att göra det hemma så kan jag rekommendera detta recept.
Recept på Iskaffe - is kaffe (ice coffee)

Fin blogg förresten!