tisdag, juni 20, 2006

Kaos är granne med gott

Hade lammytterfilé kvar efter Cyberkocken-utmaningen och det var hög tid att göra något av den. Färskpotatis hade vi också, visste jag, och en bit gurka låg i kylen. Snabb tisdagsmiddag skulle alltså bli stekt lammfilé med färskpotatis och tzatziki. Jag köpte yoghurt på vägen hem.

Började med att jag skulle koka färskpotatisen. Den fanns inte.
- Tog du all potatis till salladen i söndags?
Det hade han gjort. Miss av mig. Redan här började jag tappa sugen. Men på't igen. Vi hade cous cous i skåpet. Inte samma sak. Men det är också gott till lamm och tzatziki.

Tzatziki ja. Den där gurkan stod plötsligt inte att finna.
- Vet du om vi har använt upp gurkan?
Nä, det visste han inte. Men eftersom den inte fanns så... Skit också. Jaha, då fick det bli "vitlökssås på yoghurt" helt enkelt.

Med ryckiga irriterade rörelser putsade jag den stackars lammbiten och slängde ner den i pannan. Vände på den efter ett tag, när den hade fått fin färg. Lät köttången ligga kvar och vila mot stekpannekanten. Tänkte på hur trist det skulle se ut med gulvit couscous och helvit sås till lammet. Orkade inte riktigt tänka på att fixa till nån tjusig grönsak. Tog tången för att titta på lammet igen.
- Helvetes (lång ramsa fula ord baserade mestadels på namn på nedre kroppsdelar)!!!!
Plasttången hade blivit brännhet. Jag släppte den reflexmässigt på golvet så stekfettet flög.

Några minuter senare var allt frid och fröjd. Lammet blev perfekt. Lagom rosa. Den vitlöksstarka yoghurtsåsen livade upp couscousen och passade perfekt till den färdigskurna, blandade salladen jag kom på att vi hade kvar i en påse i kylen. (Den retsamma gurkan dök också upp bland hyllorna, men då var det försent. Den fick inte vara med.)

Det är inte alltid särskilt kul att laga mat. Men idag var det tack och lov kul att äta den.

(Och ja, jag vet att det är match. England har just slagit in ett mål och leder med ett-noll. Jag kan bara inte hålla uppe koncentrationen när jag ser på fotboll. I stället ropar jag ut till vardagsrummet ibland när jag hör att det händer nåt. Det räcker för mig.)

9 kommentarer:

Johan sa...

Riktigt trevlig och fin blogg, inspirerande! Har precis börjat blogga, så jag har inte hunnit med så mycket än men jag jobbar på det! Titta gärna in på min blogg o se om där finns något som faller dig i smaken!

Elisabeth sa...

Jag blev bortskämd igår och F lagade en potatissallad med färskpotatis, haricots verts, kikärter, spenat, truccola med en vinägrett med senap och kapris, med stekt halloumi till.

Sen bytte vi roller igen så att jag var en äkta husfru som la upp hans byxor framför matchen... ;-)

Xtian sa...

skönt att se din "misslyckade" middag som inte alls blev som det var tänkt = veritabel festmåltid i våra ögon. Själv åt man mikrovärmda köttfärsbiffar med klyftpotatis och tänkte "wow, inte pasta, gött,gött".

Olika falla ödets lott, ni kan laga gössig mat var dag i veckan, vi kan aldrig det...

Men det är ju därför vi älskar att läsa.

Anonym sa...

Pröva med riven morot nästa gång gurkan försvinner. Lägg ev till lite honung och harissa. Gott!

Hälsar

Eva

Frida sa...

Johan, välkommen bland matbloggarna!

Elisabeth, lyxigt. (utom byxorna kanske)

Xtian, du får ju köpelunch varje dag i stället. Jag micrar rester...

Eva, jag hade morötter och tänkte svagt på att använda dem. Men vid det laget var jag så less att jag inte orkade. Men bra tips!

Jenny sa...

Vilken rolig post! Ibland verkar det verkligen som att lagen om allts jävlighet styr allting... Tur att resultatet blev gott till slut!

karin sa...

Egentligen skulle jag ta ett kort av mitt kylskåp just nu för allt som finns där syns väldigt tydligt, plocka 4 ingredienser där och du får en verklig utmaning för cyberkocken.

Frida sa...

Karin, kommer du ihåg tv-serien "här har du ditt kylskåp"? Alltid bästa matlagningsutmaningen :-)

Xtian sa...

Frida: dina "rester" hade fått min "köpelunch" att inte ens duga som fyllnadsmaterial i radonsjuka hus.

Men jag skall inte klaga. Jag njuter istället när jag läser om dina konstverk...

(och kan erkänna att jag gjort matjes-tårta till midsommar, nu skall den bara götta ihop sig)