tisdag, mars 14, 2006

En gentlemans frukost

Jag är inne i en läsperiod, något som jag tror har bidragit till mina glesa bloggposter. Just nu är det omläsning av Klas Östergrens "Gentlemän" som gäller. Bland spionuppdrag, skandalavslöjanden, kärleksaffärer, filminspelningar, skattgrävande, pianospel och krigsövningar ryms även en trevlig beskrivning av en gåsmiddag, ett recept på återställare och inte minst Henry Morgans frukost:

"först ett par glas grumlig och närande guava-juice för att släcka de allra häftigaste begären; sedan ett par skivor hembakt franskt lantbröd, rostat så att det salta smöret rann ner ordentligt och emmenthalerosten mjuknade och Wilknin & Sons Gooseberry-marmeladen tinade; sedan ett glas morotsjuice, ett halvt paket bacon och ett stekt ägg med tysk kanelketchup, nersköljt med riktigt med apelsinjuice; på dett lassade han in en tallrik filmjölk med nedpiskad gräddfil och mûsli för att toppa med en kopp Chicorée café solubles som piskats ner i het och fet mjölk."

2 kommentarer:

Lidbom sa...

Åh underbart. Du anar inte hur många gånger jag "piskade ner" gräddfil i filmjölk när jag var tonåring...


Däremot var det svårare med guava-jos. Kan bara tänka mig hur svårfunnet det var när boken skrevs...

Frida sa...

Man kan konstatera att den gode Henry inte blev distraherad av daytime TV.