onsdag, december 14, 2005

Hur ska det gå med julpizzan?

Mina föräldrar har flyttat. Från Borlänge till Gävle. Från mitt barndomshem, där jag har firat varje jul sedan jag var fyra (med undantag för en i Mombasa och ett par i Jönköping), till ett nytt hem där jag ska fira jul i år. Men det är inte hemmet jag ororar mig för. Det är pizzan.

Sedan urminnes tider, eller åtminstone sedan mina upphovsmän insåg att ingen egentligen gillade dopp i grytan, har vi haft som tradition att köpa hem pizza kvällen före julafton. Först inhandlades pizzan från Pizzeria Venedig på Jaxtorget. Men de senaste tio, femton åren, har pizzan hämtats från American Take Away i Hagalund. På American Take Away finns nämligen pizzan "Klyken". En speciell Borlängevariant av panpizza, vars existens endast avslöjas ryktesvägen, då den inte står på menyn.

I Gävle kan man köpa GIF-mål i grillkiosken, men där finns garanterat ingen Klyken. Vågar man hoppas på att där finns en fullgod jul-pizzeria?

6 kommentarer:

lilla ego sa...

Hej! American Take Away finns ju i Gävle också. Om ni har någon aning om vad som är på den där specialpizzan kan ni ju köra varianten att ni väljer pålägg (eller vad det heter) på pizzan själva. Annars är mitt tips:

Fredrik Åkare på S. Slottsg. 21 A

Smaklig måltid!

Frida sa...

Ser man på! Jag trodde det bara fanns i Borlänge och Falun :-)

Fredrik Åkare låter också bra. Får se om Gävleborna också har lyckats inventera stan på nåt bra ställe.

Tackar för tipsen!

Xtian sa...

Skulle precis göra en efterlysning bland våra läsare. Men då vi ser att det verkar ha löst sig så kan vi inte annat än glädjas med "Familjen Broccoli" som även i år verkar få njuta av sin FastFoodPreChristmas-Dinner. Puuh, vad skönt.

Elin sa...

Det är viktigt med mat-traditioner! Vi köper alltid Tuna Sandwich på samma bensinmack(oftast mitt i natten eftersom Ryanairs flygtider är lite udda) varje gång vi har landat i Glasgow och ska ner till sambons föräldrar. Jag är inte ens ett stort fan av tuna sandwich men det är ett måste där och då :)

lilla ego sa...

American Take Away ligger på S. Kungsg. 44.

På Nygatan 9 ligger American Pizza Place, vilket jag faktiskt trodde fortfarande var American Take Away det med.

Elisabeth sa...

Jag älskar att det här är det ämne som inspirerat flest kommentarer...
Pizza - förenar folken.