måndag, augusti 08, 2005

Vitlöksspäckad lammstek med parmesan- och grönsakspasta


Dagens middag var ingenting annat än en riktig lyckträff (även om bilden som vanligt ser hemsk ut. Det är lite balsamvinäger på skivorna som gör att de ser så mörka ut). Fantastiskt gott, om jag får säga det själv. Och det får jag såklart. Lammstek som skivats tunt, tillsammans med en ljummen pastasallad med grillad paprika, tomat, basilika, nymald svartpeppar och parmesanost. Mmm. Och så en aning lyx-tjock balsamvinäger och lite flingsalt. Nu luktar det vitlök i hela lägenheten, och jag längtar redan till lunchlådan i morgon.

Lammsteken hade jag redan hemma. Pastan kom till i idéform på promenaden hem, någonstans i höjd med Långholmen och Reimersholme.

Min lammstek var ganska liten, drygt 800 g och benfri. Det tog omkring en timme i ugnen.

5 personer
Ugn: 175 grader

Urbenad lammstek, drygt 800 g
1 kinesisk vitlök eller fyra stora vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
flytande margarin

500 g pasta (jag använde fusilli)
2 paprikor
2 tomater
färsk basilika
god olivolja
färsk parmesanost
salt
svartpeppar

Börja med paprikorna. Dela dem i halvor och kärna ur dem. Lägg dem med skalsidan upp på en plåt och grilla i ugnen på ganska hög värme. Ta ut dem när de börjar svartna och sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Lägg paprikahalvorna i en plastpåse i kylen.

Smörj en ugnsfast form med flytande margarin. Vänd runt steken i margarinet. Pressa hälften av vitlöken och smörj in steken med den.
Skiva resten av vitlöken. Stick djupa hål i steken med en vass kniv och pilla in vitlöksskivorna i hålen.
Salta steken ganska rikligt runt om och mal över rejält med svartpeppar. Stek långt ner i ugnen tills innertemperaturen är 70 grader (för rosa kött).

Skär kryss i tomaterna och skålla dem i kokande vatten. Skölj i kallvatten och ta bort skalet. Kärna ur dem och tärna dem.

Koka pastan när lammsteken nästan är klar. Ta under tiden fram paprikan, pilla bort skalet och skär den i bitar.
Låt pastan rinna av.
Ta ut lammsteken och låt den vila några minuter under folie.
Häll ner paprikabitarna, den tärnade tomaten och strimlad färsk basilika i pastan. Riv över rejält med parmesanost. Krydda med flingsalt och svartpeppar och ringla över olivolja. Blanda runt.

Servera steken i tunna skivor tillsammans med den ljumma pastasalladen, lite balsamvinäger och flingsalt.

Inga kommentarer: