onsdag, augusti 31, 2005

Vildsvinsbiffar med äppelkompott och potatis

Det är alltid svårt att hitta i nya mataffärer. Vi Hornstull var absolut inget undantag. Tvärt om. Jag gick runt ett bra tag och letade efter den fantastiska köttdisken som Matälskaren pratat om. Jag var på väg att ge upp när jag hittade en ny vinkel av butiken. Det slutade med att jag kom hem med inte bara vildsvinsfärs, utan även rådjursfärs och majskyckling från Bjärehalvön.

Fördelen med irrandet var att jag hann få lite idéer till vad man kunde tänkas äta till vildsvin. Fläskfärs är ingenting jag är van vid att använda över huvud taget. Och det vilda fläsket såg ganska fett ut. Jag tänkte att ett syrligt tillbehör nog kunde passa bra. I tankarna kokade jag ihop en kompott på äpple, lök, röd chili och ingefära. Och så fick det bli.

Det slutgiltiga resultatet blev lyckat. Men hade jag gjort det igen hade jag tillsatt mer hetta i kompotten och sett till att ha aluminiumfolie hemma så att biffarna skulle hålla sig saftigare i ugnen.



Vildsvinsbiffar med äppelkompott
3 personer

450 g vildsvinsfärs
1 ägg

1 stor gul lök
2 äpplen
1-2 röda chilifrukter
finhackad färsk ingefära
ca 2 dl vatten
1 msk kalvfond
2 msk koncentrerad äppeljuice
lite pressad citron
salt
vitpeppar
färsk timjan

Blanda färsen med ägget. Salta ganska generöst och krydda med vitpeppar. Forma sex stycken biffar av färsen. Stek biffarna tills de får fin färg på båda sidor och låt dem sedan steka klart i ugnen under aluminiumfolie.

Hacka löken grovt och tärna äpplena. Stek mjuka i stekpanna och häll på lite vatten, äppeljuice, citron och kalvfond. Strimla chilin och ingefäran och tillsätt den. Låt kompotten koka ihop tills den är ganska tjock. Krydda med salt, peppar och färsk timjan.

Servera biffarna med kompotten och kokt potatis eller potatismos.

Är det förresten någon mer än jag som tycker potatisen är inne i ett jobbigt skede? Skalet är för tunnt för att det ska kännas lönt att ta bort det. Men det smakar för mycket potatisskal för att det ska kunna sitta kvar. Undrar hur moskvaliteten är? Funderar på rådjursbiffar med potatis- och jordärtskockspuré och nån sås med sprit i till morgondagens middag. Hur det blir med den saken får ni läsa mer om i morgon.

2 kommentarer:

Lisa sa...

Vildsvinsfärsen behöver lite matlagninsgrädde eller mjölk som får svälla med vitt bröd för att bli riktigt saftiga. Och så måste den arbetas lite mer än vanlig färs. Rådjursfärsen är kanon! Underbar viltsmak. Missa inte vildsvinskarrén.


Håller med om att potatisen är råjobbig. Jag slutar äta potatis nu och återkomer i juni. Möjligtvis blir det lite mos eller rårakor i vinter.

Frida sa...

Vildsvinskarrén ska testas! Jag ska absolut tillbaka till den köttdisken, även om det är lite fel väg.

Jag körde bröd med grädde i rådjursköttbullarna i torsdags och det blev bra. Jag förlitade mig på att vildsvinsfärsen var så fet att det skulle funka ändå. Men de blev allt lite torra.