onsdag, augusti 10, 2005

Goda rester


Jag tycker inte om att slänga mat i onödan. Dels är det synd, för mat är ju gott. Dels är det slöseri med resurser. Och rester behöver absolut inte vara tråkiga. Ibland blir de till och med bättre än originalrätten.

De senaste dagarna är ett bra exempel. Igår gjorde jag baconburgare med fetaoströra. Det blev både bacon, biffar och röra kvar.
En biff blev en god smörgås, tillsammans med grovt bröd, gurka och rödlök.
Resten av biffarna blev middag idag, nu serverade med spaghetti och svampsås (se bilden). Det som fanns kvar av baconet hackade jag ner i såsen.
Och fetaoströran, den utgör nu i stället smaksättningen i en omelett som jag ska äta med grönsallad i morgon kväll.

Svampsåsen blev förresten resultatet av lyckad "tager vad man haver"-matlagning:
en klick smör eller margarin
nån matsked vetemjöl
drygt tre deciliter mjölk
lite torkad svamp
timjan
en skvätt kalvfond
lite stekt bacon
salt
vitpeppar

Smält smöret i en kastrull och lyft bort kastrullen från plattan. Rör ut lite vetemjöl i smöret tills redningen är helt slät. Späd med lite mjölk och ställ tillbaka på plattan. Vispa ner resten av mjölken i omgångar.
Smula sönder torkad svamp i en mortel och häll den i såsen. Tillsätt lite kalvfond och krydda med timjan. Låt såsen koka ihop under omrörning så att den får "pastavänlig" konsistens. Hacka ner lite bacon och smaka av med salt och peppar.
Låt allt bli varmt.
Servera till pasta.

3 kommentarer:

Lennart sa...

Det där ser ju riktigt smaskens ut! Synd att jag inte jag titta förbi och få en smakbit... Själv har jag just nu en deg på jäsning, ska göra frallor!!

Frida sa...

Det är redan uppätet. Det får vara nån gräns på resterna :-)

Lennart sa...

Jag har tröstat mig med 2 st ljumna och färska frallor! HI HI!!