måndag, augusti 15, 2005

Frisk kyckling

Fredag i mitten av augusti och E var störtförkyld. För att förbättra tillvaron för honom och förebygga snuva hos mig själv använde jag inköpen från hötorget och saluhallen till en trerätters späckad med vitlök och c-vitamin. Och av chili, för det kändes av någon anledning också som en bra antiförkylningsingrediens.

Kantarellsmörgåsarna till förrätt var spetsade med vitlök och en aning persilja. Varmrätten inspirerades av Anettes citronkyckling och blev till slut en ugnsstekt kyckling med massor av citron, vitlök, chili och honung. Och avslutningsvis fick c-vitaminspäckade jordgubbar samsas med halsontslindrande vaniljglass.

Om middagen hjälpte? Nja, E är fortfarande riktigt, riktigt förkyld, och min egen hals har börjat klia lite grann. Men gott var det!



Ugnsstekt citronkyckling med vitlök, honung och chili
4 personer
Ugn 200 grader

1 kyckling (stolt kan jag deklarera att jag köpte ett svenskt, före detta frigående fjäderfä i saluhallen)
1 citron
2 röda chilifrukter
1 kinesisk vitlök i klyftor eller minst 4 stora vitlöksklyftor
flytande honung
olivolja
salt
peppar

Till servering:
klyftpotatis (m timjan, olivolja, salt och peppar)
lätt-creme fraiche

Stycka kycklingen och lägg delarna i en smord ugnsform med skinnsidan uppåt. Skåra eventuellt skinnet en aning för att de ska ta åt sig mer smak. Salta och peppra.
Skrubba skalet på citronen noga. Dela den i klyftor, pilla bort eventuella kärnor och placera ut klyftorna runt kycklingbitarna.
Låt vitlöksklyftorna behålla skalet på och sprid ut dem i formen.
Skiva chilifrukten grovt, med kärnor och allt, och strö över kycklingen.
Ringla över flytande honung och olivolja.

Stek i ugnen tills kycklingen fått fin färg och är genomstekt.

Skär potatis i klyftor och lägg den på en plåt. Pensla med olivolja och krydda med salt, peppar och timjan. Stek i ugnen så att den blir klar samtidigt som kycklingen.

Ta för dig av den doftande kycklingen och potatisen. Lägg en klick creme fraiche på tallriken och mosa ner en av de ugnsbakade vitlöksklyftorna. Salta. Njut.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tjena Madame Broccoli! Elisabeth visade mig på din blog. Den är mycket informativ. :-)

Själv botar jag förkylningen genom att äta så mycket rå vitlök jag klarar av (typ tre klyftor), ta ett varmt bad och lägga mig tidigt. Det gäller dock att ta vitlöken så fort man anar att sjukdomen är på väg, som t.ex. då det kliar i halsen... I vintras sköt jag upp en förkylning fyra gånger, men sen pallade inte kroppen mer och jag blev sjuk i alla fall. I Polen käkade min svåger surdegsbröd med mängder med finhackad rå vitlök på - ett annat polskt tips är varm mjölk med vitlök och honung, men det låter så äckligt så det finns ju inte!

Frida sa...

Nämen tjena! Surdegsbröd och vitlök är ju precis vad vi har hemma. (Börjar verkligen bli dags att handla) Måhända vågar jag prova kuren.

Ha det fint!

Anonym sa...

:-) Detsamma!