söndag, juni 12, 2005

Simones kycklingsallad - med räkor, skinka och ost

Huset som jag växte upp i i Borlänge är sålt. Men mammas matlagning finns kvar. Den har bara flyttat till Gävle där mina föräldrar numera bor. I helgen var jag och E där och gick husesyn. Och vi blev bjudna på Simones kycklingsallad. Ett recept som mamma fick någon gång på sjuttiontalet och som sedan dess har serverats vid lite festligare tillfällen.

Den här salladen är ingenting för veganer. Den innehåller både räkor, skinka, kyckling och ost. Och curry och majonnäs för den delen. Det kan låta överdrivet med alla ingredienser. Men salladen är faktiskt fenomenal. Fenomenalt sjuttiotal.

1 grillad kyckling
1,5 hg bayonneskinka
2 hg grevéost i tärningar
3-5 hg oskalade räkor
1,5 huvud isbergssallad
1/2 purjolök
200 g gröna ärter
4 tomater
3 dl ris

Dressing:
1,5 dl majonnäs (lätt funkar)
1,5 dl gräddfil
2 tsk curry
1 tsk italiensk salladskrydda
1 msk senap
1 knippa dill

Koka riset och låt det svalna. Blanda ingredienserna till dressingen. Skär kycklingköttet i bitar. Blanda riset med dressingen, den strimlade purjolöken och hälften av kycklingen. Hit kan salladen förberedas.Skala räkorna. Srimla sallad och skinka och tärna osten. Varva riset med sallad, skinka, ost, räkor, ärter, tomat och resten av kycklingen. Klart!

1 kommentar:

Anders sa...

De senaste 15 åren har denna varit familjens favoritsallad. Förmodligen kommer den att fortsätta att vara det minst lika många år till.