torsdag, juni 30, 2005

Matlagning utan matlagning

God mat som kräver minimala insatser ska inte underskattas. Även jag som tycker om att laga mat slipper gärna spis och ugn ibland. Antipasti, som den vi åt till förrätt förra helgen, är ett utmärkt exempel på praktisk sådan mat. Bara att köpa på sig lite goda oliver, ostar och skinkor och lägga upp på fat. Midsommarsillen är ett annat.

Vi firade gårdagen med ett par vänner i en liten stuga i Sigtuna som vi hyrt bara för ett dygn. Eftersom jag jobbade hela veckan med att skicka tidning till tryck hade de andra, särskilt J, förberett all mat. Perfekt! Och jätteskönt!

När vi kom till stugan strax före lunch var det bara att koka potatis (och värma köttbullar till sillvägrarna) och sedan var lunchen klar.
Sillen, gräddfilen, gräslöken, knäckebrödet och osten krävde ingen vidare beredning. Och himmel vad gott det är med sill! Det ska jag äta oftare.

Just sommaren är full av bra "färdig att lägga upp-mat". Det enda som krävs är att du kokar potatis och rör ner nåt gott i lite gräddfil. Sedan lägger du fram lite rökt makrill eller kanske rökt eller gravad lax. Skinka, pastrami och rostbiff funkar också utmärkt. Färdiga skivor till och med.

Men bli inte för lat. Hemgjord potatissallad slår alltid köpt med hästlängder. Och den kan vara hur lättlagad som helst. Som den vi åt i går till vår grillade oxfilé (filén grillades på en slokande engångsgrill). Koka färskpotatis. Blandad med parmesanost, basilika och pinjenötter. Häll över lite olivolja.
Häpp!

Inga kommentarer: