onsdag, juni 01, 2005

Banta med tråkig mat

För ett tag sedan köpte jag ett nummer av tidningen Sund och slank, med ett bedrövligt omslag föreställande Yvonne Rydings ansikte. Det är inte Rydings ansikte som är bedrövligt, det är de dassiga färgerna bland annat. Men i alla fall.
Jag köpte tidningen i första hand för att prata om den på jobbet. Men den visade sig vara en finfin blogginspiration. Ta bara den här härliga sågningen av Atkins-dieten:

1 Studier visar att viktnedgången efter 1 år inte är större med denna metod än andra.
2 Du får en nedbrytning av glykogenförråden i musklerna och levern med västskebrist som följd. Alltså beror viktnedgången delvis på vätskeförlust.
3 Viktnedgången beror på att du äter mindre eftersom maten blir för tråkig. På grund av kolhydratbrist bildar du dessutom ketonkroppar som ger aptitlöshet.
4 Närintsmässigt är denna kost dåligt sammansatt. Innehållet av vitaminer, mineraler och fibrer är lågt och fettinnehållet är alltför högt. Detta kan på lång sikt ge brister. Äter du dessutom mycket mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

In your face Atkins!

Samtidigt innehåller denna lite märkliga produktion en hyllningsartikel om "Raw food" - grovt uttryckt ekologisk veganmat som inte får lagas till med annat än torkning, mixning eller pressning. Snacka om att gå ner i vikt på grund av för trist mat.

Inga kommentarer: