tisdag, maj 10, 2005

Lax- och basilikaentré

Den här snabba, enkla och användbara förrätten kom till när vi fick rester av saltbakad regnbågslax.
Spontana recept är en av fördelarna med att laga mat efter principen "här har du ditt kylskåp". En annan är att det är ekonomiskt.

Rester av kokt eller ungsstekt lax
Creme fraiche
Basilika (jag använde fryst)
Salt
Peppar

Rensa laxresterna noga så att inga ben finns kvar. Finfördela laxen med en gaffel, men var inte för ambitiös. Det behöver inte bli puré av det hela. Rör ner lite creme fraiche, bara så att den binder ihop laxen till en "kompakt mousse" (härligt motsatsord). Smaka av med hackad färsk eller fryst basilika och salt och peppar.

Som förrätt kan laxröran serveras bredd på bitar av rostad baguette, gärna med några goda gröna oliver i vitlöksmarinad på sidan av. En annan variant är att forma "biffar" av röran och servera som en tartar (fast tillagad) på salladsbädd med rostat bröd till. Gör i så fall inte biffarna för stora, det kan bli väl mastigt.
Röran är också god som drinktilltugg på små bitar knäckebröd eller grovt bröd.

Inga kommentarer: