måndag, april 18, 2005

Briljant bake off-bröd

De här bröden är extremt enkla att göra. Och varje gång jag bjuder någon på dom så får jag ge bort receptet. Eftersom man kan stoppa dom i frysen när de har jäst klart och sen ta fram dom när det är dags att äta så passar de väldigt bra som frukostbröd. Särskilt när man har gäster. Jag har fått receptet av en fin flicka som heter Malin. Eventuellt härstammar dom från allas vår Annas Mat-Anna Bergenström från början.
Som så mycket annat hembakt bröd så är bullarna godast nygräddade.

Ungefär 12 bullar
Ugn 240-250 grader
5 dl vatten
1 dl mjölk
1/2 paket jäst
2 tsk salt
1 msk honung
11 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl (det går att göra med bara 12,5 dl vetemjöl och inget grahamsmjöl om man vill)
mjöl till utbakning

Lös upp jästen i vattnet och mjölken (vätskan ska vara fingervarm) Häll i resten av ingredienserna och rör ihop till en lös deg Strö lite mjöl över och låt jäsa i 1-1,5 timme Tippa upp degen på en mjölad bänk, strö över mer mjöl och klappa till Skär upp i lagom stora bitar (degen brukar vara ganska kladdig, så mjöla förslagsvis kniven också) Grädda i knappt 20 minuter Låt svalna utan handduk

Tips, i stället för att grädda bullarna direkt kan man lägga dom på bakplåtspapper i frysen och sen packa dom i påsar när dom har frusit. Sen är det bara att ta fram så många man vill ha och grädda som bake off-bröd när det passar. Eftersom degen är lös brukar bullarna se ganska tilltufsade ut när man lägger dom på plåten, men det brukar alltid bli ok i slutändan i alla fall.

Inga kommentarer: