torsdag, april 21, 2005

Bakteriemat körs genom halva landet

Ett demensboende i Uppsala får mat ifrån ett företag i Malmö. Malmö!!! Deras lunch körs nedkyld genom halva landet varje vecka. Nedkyld och nedkyld förresten. Det är tydligen brister i tempereringen som gjort hittills elva personer svårt sjuka. Enligt Dagens nyheter hade inte mindre än sju olika rätter från företaget för höga bakteriehalter, och en av dom var otjänlig som föda.

Det är klart att det är svårt att hålla maten kall. Den ska för sjutton transporteras 50 mil i nedkylt skick. Och sen ska den lastas om två gånger för att slutligen förvaras nedkyld en vecka i ett bristfälligt kök. Det kan varken maten eller miljön må särskilt bra av.
Men det är inte är brist på storkök i närheten som gör att maten måste tas från Malmö. Företaget Medirest, som lagar maten, har faktiskt själva ett kök som ligger lite bättre till. "Efter fallet med de nio misstänkt matförgiftade på demensboendet stoppar Medirest den kylda färdigmaten till äldre. Tills vidare levereras varm mat från företagets kök i Uppsala." skriver TT. I stället för att välja nylagad mat från grannhuset tar man alltså veckogammal nedkyld mat från en stad 50 mil bort. Som lagats av samma företag.

Flera gånger har tydligen stackarna som ätit maten klagat på att potatisen har smakat surt. Men att potatisen är sur eller att ärtsoppan bubblar verkar inte vara nåt som vårdhem i Uppsala ser som hinder för att maten serveras till sjuka och gamla. Här om året var det till och med folk som dog efter att ha ätit dålig ärtsoppa på ett äldreboende utanför Uppsala.

Ser du inte fram mot pensionen?

Inga kommentarer: