Recept och rekommendationer, tycke och smak, nyheter och gammal skåpmat. Och en hel del svammel.
onsdag, oktober 31, 2007
Det bidde ingen kavring
Slutsats: ingen kavring denna gång.
tisdag, oktober 30, 2007
Mycket frestande i mormors berså
Matbrödsdelen av boken var nämligen vad som lockade mig mest vid en snabb genombläddring. Småkakor är sällan någonting jag smutsar ner köksbänken för, utan sådant jag njuter när det bjuds. Men när jag hittade tårtkapitlet längst bak, med flera spännande tårtor bakade på ingredienser som potatis, mandel och med rödvin(!) i glasyren så fick matbröden konkurrens.
Och sedan upptäckte jag kapitlet med bakelser... Jag kan mycket väl tänka mig att kladda ner några bunkar för hembakta mazariner och chokladbiskvier.
Och kardemummaskorpor...
Kort sagt, det finns mycket som frestar i mormors berså.
Det är bara en liten, liten detalj som skaver så här vid första anblicken. Bristen på avstavning i kombination med rak högerkant ger onödigt iögonenfallande avstånd mellan orden i de fetade "berättaravsnitten". Ja det är petigt, förlåt då, jag skyller på mitt yrke. Men det får Jonssonarna gärna tänka på till nästa bok, för enligt Kinna finns det material till många böcker till.
Något som inte skavde alls var bondgrytan med kryddiga korvar, bönor, linser och potatis och glaset med rödvin som blev middag på Mississippi inn. En prima avslutning på en prima kväll på Söder, och hem igen lagom till Betty Suarez.
Nu ska jag gå och inventera rågmjölspåsen.
Vi ses i Skrapan
Vi ses där.
måndag, oktober 29, 2007
Det här med shots

Kan man tänka sig
Och snart kanske vi får dricka öl till sushin också, när nya utredningen om alkoholtillstånd är klar.
söndag, oktober 28, 2007
Cyberfisk
Engelska puben
Bästa utestället i Borlänge?
Om det nu finns något. Engelska puben kanske.
Vad händer där?
Ingenting.
Det är så man börjar längta hem.
lördag, oktober 27, 2007
Skrota vintertiden
Skvatt galet.
Det är ju sommartiden som är den enda vettiga tiden. Att under det mörka halvåret, när solen går ner redan tre på eftermiddagen, vrida tillbaka klockan så att solnedgången inträffar ännu tidigare saknar all sans och vett.
Den enda förklaring jag har hört till tidsomställningen är att det är för lantbrukets skull. Om det är så, vad är det som hindrar bönderna från att helt enkelt gå upp en timme tidigare eller senare? Om de klarar att ställa om klockan borde de klara att ställa väckarklockan. Upplys mig gärna.
Ska vi mixtra med tiden så vore det rimligaste att vrida fram klockan ytterligare en timme under vinterhalvåret, så vi får ljusare dagar.
Tiden då folk skuttade upp halvfem på morgonen ivriga att ta itu med dagens sysslor ute i det fria är förbi. Det går alldeles utmärkt att sitta i bilkön / kollektivtrafiken / med morgonkaffet framför jobbdatorn när det är mörkt ute.
Det är vid lunchtid och på eftermiddagarna, då folk letar sig ut från kontoret, tar en promenad eller rent av går hem eller hämtar barnen på dagis, det är då ljuset kan vara till glädje.
Och hör sen.
fredag, oktober 26, 2007
Fredagssvammel
Det där med full frys fick mig att minnas en annan sak jag läste nyss, möjligen i en insändare. Textförfattaren ifrågasatte varför man inte bygger skafferier i nya hus. Att använda kylan utifrån för att kyla ner mat borde ju vara ett betydligt miljövänligare alternativ än att förvara allt utan urskiljning i ett energislukande kylskåp.
Nu ifrågasätter jag också det. Varför byggs det inte skafferier i nya bostäder?
Inte nog med att man inte skulle behöva ha så stora kylskåp och få en sval trevlig plats att förvar sin mat, man skulle få in en större frys också!
En annan sak jag att minnas med glädje är gårdagens besök på Linguini. Det var ett kärt återseende efter nästan ett års uppehåll. Senast jag var där hade jag svårt att hålla tillbaka tårarna när jag smakade min enda gudomliga klunk rödvin, tittade längtansfullt på E:s spaghetti vongole och svor över Livsmedelsverkets rekommendationer.
Igår var det jag som drack rödvin, E körde. Till rödvinet åt jag Linguinis perfekt röda oxfile med karljohansvampstortellini och tryffelspetsad krämig sås. Ooooh!
E valde den alltid lika goda salsiccia-pastan till sin Zingo.
I afton väntar kantarellsoppa och strömming med potatispuré på Kvarnen. Och efteråt är det kanske äntligen dags för den första gin tonicen på ett och ett halvt år.
onsdag, oktober 24, 2007
Gammalt och nytt
Men det känns ändå lite sorgligt att jag inte har en aning om när Broccoli jubilerar. De första posterna på den här bloggen visar bara vilket datum jag flyttade hit från gamla Bloggi (18 april 2005). Förmodligen var väl födelsedatumet några månader innan dess.
Samtidigt som gamla bloggar firas, så antyds det saker om nya. Min gissning är att Lisa, Gitto och någon mer vininriktad person gemensamt kommer att börja sälja kurser och produkter via nätet, samtidigt som de roar och utbildar oss med sin doftande prosa.
Jag sällade mig i alla fall till marknadsunderlaget för den kommande bloggsatsningen och har nu svart på vitt (i ärlighetens namn var stapeldiagrammet i allsköns färger, men ändå) på att jag är en högst genomsnittlig läsare av Matälskaren.
Termometertvivel
tisdag, oktober 23, 2007
Det vanligaste felet
Igår brände tomatsoppan med bönor fast i kastrullen medan jag postade köttbullsrecept på bloggen. Som tur var gick soppan att rädda.
Till den lätt svedda tomatsoppan åt vi E:s nybakta morotsbröd med yoghurt i a la Alice. De var helt ok, påminde om vanliga grahamsbullar men, åtminstone i ljummet tillstånd, smakade de inte så mycket som jag hade förväntat mig.
måndag, oktober 22, 2007
Café Blom
Jag faller alltid för caféer som serverar kaffet i kanna. Tur för mig att vi ramlade in på Café Blom i lördags.
Vägen dit var lång, via Djurgårdens höstkyliga grusgångar och ett sorgligt stängt men vackert födelsedagsdukat Rosendals värdshus, en snabb gir förbi de milslånga köerna i växthuset på Rosendals café (vad är miljötänkande med papperstallrikar förresten?), en mer tveksam U-sväng vid den kortare kön till ett väl spartanskt utbud i Rosendals caféträdgård, en rask promenad via en vinterstängd kunglig boulebana, en uppgiven retirering till vår gamla Saab och ett nytt försök på Skeppsholmen.
Gissa om Moderna museets och Arkitekturmuseets stora servering var full. Det var den.
Och det var det som var det turliga, för då upptäckte vi Café Blom som hittills gått mig spårlöst förbi.
Att det satt ett matintresserat veganpar bredvid oss som ivrigt diskuterade restauranger (det finns tydligen en riktigt bra kinarestaurang någonstans vid Hornstull, med utförliga menyer och som serverar äkta kinamat som tusenåriga ägg. Någon som vet vilket det kan vara?) och alternativa recept och menyer gjorde inte besöket, eller tjuvlyssnandet, tristare.
Det enda som känns lite snopet var att kaffet i Bodum-kannorna trycktes ut från en vanlig maskin.
Köttbullar, köttbullar, köttbullar
gorgonzolasmakande gräddsås och kokt potatis.
En fin fredagmiddag där Findus och Barilla lagat tisdagslunch.
Min mammas köttbullsrecept är såklart det "rätta" receptet. Det är ju så köttbullar ska smaka. Och det är de köttbullarna vi äter varje jul.
Mammas köttbullar
6 hg nötfärs (uroriginalreceptet säger blandfärs, mammareceptet säger nötfärs)
2 kalla kokta potatisar
1 stor gul lök
1 ägg
2 tsk salt
1-1,5 tsk svartpeppar
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl vatten
Mosa potatisen noga och hacka löken väldigt fint. Blanda alla ingredienser i en bunke. Rulla köttbullar av smeten, det går lättare om du med jämna mellanrum sköljer händerna i vatten alternativt smörjer dem med lite matolja. Stek köttbullarna, men se till att de inte blir torra.
Variant med stekt lök och senap
6 hg nötfärs
3 hg fläskfärs
3 kalla kokta potatisar
1- 1,5 stor gul lök
2 ägg
2 tsk salt
rejält med svartpeppar
2 msk senap
Mosa potatisen noga och hacka löken väldigt fint. Stek löken mjuk och låt den få en aning färg. Blanda alla ingredienser i en bunke. Rulla köttbullar och stek dem. Min smet blev lite lös och köttbullarna "fällde" en del lök. Se till att fylla på med matfett och att skrapa ur pannan emellanåt så botten hela tiden är smord och slät. Annars är det risk att köttbullarna går sönder.
söndag, oktober 21, 2007
En liten skatt
fredag, oktober 19, 2007
Dagens avslöjande
Gangstern blev inte vegetarian. När hans mor (jag) lugnat ner sig, blundat för TT-notisen att 6 av 18 slakterier fått anmärkningar på hygienen och insett (intalat sig) den minimala risken jämfört med alla andra farliga saker här i världen så åt han en halv burk lasagne med god aptit.
Avslöjande 2:
Vem är Bob? Det har skarorna undrat allt sedan Agent Cooper mumsade körsbärspaj i de norra skogarna. Frågan har aktualiserats sedan Guldtuban började fresta med Bobs cheesecake. Idag frågade jag, och svaret kanske kommer som ett antiklimax. Bob är helt enkelt kompis till en av Tubans ägare.
Gårdagens
Trevligt lunchsällskap från Mälardalens frilansklubb gjorde inte saken sämre.
Förra gången jag lunchade på Sankt Paulsgatan var det Söderkisen som stod vid grytorna. Lingonsylten var slut men köttbullarna och den krossade potatisen smakade ändå. Möjligen var det också en söderkis som stod för uppläggningen av maten. En upplevelse i sig - fulare tallriksarrangemang får man leta efter.
torsdag, oktober 18, 2007
Blev mitt barn just vegetarian?
Och varför i H-E får ett slakteri fortsätta med sin verksamhet efter flera år av allvarliga anmärkningar på hygienen? Har kontrollerna bara statistisk funktion?
Nu ska jag se intervjun med jordbruksministern.
Andra bloggar om: ehec, kalla fakta, slakteri
onsdag, oktober 17, 2007
Vanliga fel (jag gör) i köket
Glömmer sätta på plattan.
Lite för ofta för att det ska vara roligt står jag och undrar varför vattnet tar sån tid på sig att bli varmt.
Sätter på plattan alldeles för varmt.
I åratal var sexan i stort sett den enda nivå jag använde på spisreglagen, med många svarta ytor och råa insidor, bränd vitlök och mjölköverkok som följd. Nu vet jag bättre, men det händer fortfarande att jag brassar på för mycket av gammal ovana.
Blir överambitiös.
Om jag ändå ska göra bagels kan jag ju göra tre satser samtidigt. Och kanske kan man smaksätta chokladtryfflarna på fem olika sätt när man nu håller på? Förresten, vi kan ju bjuda hit några lite spontant eftersom det blev så många köttbullar, ska bara komma på en förrätt och en dessert först. Små trivsamma projekt tenderar att växa, och vips så står man och svettas i ett överbelamrat och kladdigt kök.
Har för trångt på skärbrädan.
Trots att jag numera har diskmaskin lever någon slags disksparare kvar i mig. Det verkar onödigt att ta fram en skål till potatisen när den ändå kan ligga på skärbrädan där den ska tärnas. Sen svär jag över att alla potatistärningar ramlar av skärbrädan av ren utrymmesbrist.
Släpper ner saker i hett vatten.
Man bör använda en sked om man ska lägga ner någonting i kokande vatten och inte riskera att bränna sig på uppstänkande droppar. Det gör inte alltid jag.
Glömmer smaka.
Det är nästan en dödssynd, men när jag är stressad, har en väldigt klar plan för vad jag ska göra eller bara är övertygad om att saker passar ihop kan jag svänga ihop en hel maträtt innan jag kommer på att jag kanske ska smaka på den också. Lyckligtvis brukar inga större katastrofer inträffa.
Läser recept slarvigt.
Jag lagar oftast mat efter eget huvud. Kanske är det en av anledningarna till situationer som "oj det här skulle blandats ihop innan det hälldes ner i grytan" eller "aha, skulle ugnen ha varit kall när jag ställde in det?"
Jag vägrar tro att det bara är jag som inte alltid är så genomtänkt framför spisen. Vad är dina ovanor i köket?
Andra bloggar om: misstag, ovanor, matlagning, kök
tisdag, oktober 16, 2007
Klicken över i
Vispgrädden i sommarlunchens nyponsoppa är väletablerad. Och aiolin i den lyxigare fisksoppan är i det närmaste ett måste. Jag tröttnade dock på vitlöksmajonnäsen till fiskgrytan här om sistens och ersatte den med philadephiaost med basilika,lite salt och peppar när vi åt resterna. Resultatet blev väldigt bra, fräschare och friskare.
Andra bloggar om: klick, soppa, recept, korv
måndag, oktober 15, 2007
Hädisk soppa
Inget för jainister. De får tydligen varken äta lök, potatis eller kött.
söndag, oktober 14, 2007
Livsglädje i slottsmiljö

För första gången sedan han kom till världen fick Gangstern vara utan sin far och mor över natten. Och medan han umgicks med mormor och morfar åkte nämnda far och mor till slotts för att leva upp en kvarvarande bröllopspresent och göra sig en skön helg bland rustningar, värjor och gyllenlädertapeter.
Inledningen med afternoon tea i den vackra Stensalen lovade gott inför kvällens middag. På ett buffébord samsades en tonfisksandwich och en sandwich med grönmögelost och persilja med fruktfat, sex olika sorters miniatyrscones, smör, lemon curd, philadelphiaost, smetana och tre sorters marmelad, varav en med krusbär och chili.
På ytterligare ett bord stod en bricka med en gudomlig jämtländsk blåmögelost, västerbottensost, fikonkompott och kanderade nötter samt fjorton(!) olika sorters sötsaker: småkakor, vitchokladtryffel, key lime pie, chokladmousse, mjuka kakor, vanilj-panna cotta och peccanötspaj.
Teet serverades vid bordet. Här var urvalet mer begränsat, ett rött, ett svart, ett grönt och ett chaite fanns att välja på. Jag fick överge mitt eviga Earl Grey och testade ett Rooiboste med ingefära och citron. Men svart te är min grej, de andra ger enligt mig inte tillräckligt med smak. Och i den höstkyliga salen svalnade tevattnet snabbt i muggen.
En rask, nåja, promenad i höstvädret som lägligt sprack upp i sitt allra soligaste leende efter en halv dags surande tog bort en del av mättnadskänslan efter den sista skeden chokladmousse, och när vi sett solen gå ner över vattnet och det började närma sig middagstid var vi till och med lite småhungriga igen.
Aftonens trerättersmeny gjorde oss inte besvikna. I en liten matsal täckt med 1600-talspanel från ett skotskt munkkloster serverades vi i tur och ordning:
Till serverades även en liten grönsallad med rejäla parmesanflagor
Ett hallon fick vara med som dekoration.
Pilgrimsmusslorna var till sin fördel med lätt yta och lite syrlig puré. Och en sallad med parmesanost och vinägrett kan ju nästan inte bli fel.
Men vem bryr sig om pilgrimsmusslor när man får in en enorm bit gudomligt mört hjortkött som med sina tillbehör, de salta kantarellerna, de krispiga och även de lite salta morötterna, den söta gelén, den runda såsen och den milda potatisbakelsen skapar en aning lycka i munnen. Mat som får en att sluta ögonen över en tugga är god mat. Så enkelt är det.
Den minimala anmärkning jag kan komma på om jag tänker hårt är att det nästan var för mycket kött. En gudamör hjortbit vill man inte låta förfaras, men när tallriken är tom på tillbehör och magen full så kan det bli nödvändigt. Jag åt dock upp allt till sista tuggan. Det är ju inte så ofta vi kommer ut och äter lyxmiddag nu för tiden.
Tack och lov fick vi njuta av vinet ett tag innan desserten kom in. Även den visade sig vara en höjdare. Honungs- och saffransglassen var lätt och frisk, inte alls gräddstinn som hemgjord glass kan vara. Och vaniljmuffinsen var så fin att E försökte lura sig till min muffins med sen han ätit upp sin egen. Det fungerade inte.
Andra bloggar om: Häringe, slott, hjort, afternoon tea, livsglädje
fredag, oktober 12, 2007
Fadäs i arbetsrummet
Sabbade inget tangentbord den här gången i alla fall. Det har hänt.
torsdag, oktober 11, 2007
Glöm gåslevern och skaffa en tryckkokare
Tack vare att bästa Blomenskan smög in mig på NK:s vip-afton fick jag smaka den goda pastejen idag. Smakprovet serverades med en lite proffsigare äppelmarmelad än den jag svängde ihop här om dagen.
Pastejen finns med och utan skinka, båda var väldigt goda.
Som alla andra gick vi snikrunda bland det goda som bjöds i Saluhall och köksavdelning: tomatmarmelad, najadlax, rökt lammstek med ölkokt lök (en höjdare), parmesanost, hummersoppa, lammkorv, gnocchi...
Bland kvällens höjdpunkter var att se mängder av välklädda NK-kunder stå och köa i kön till pizzabesticken för en kall gratisskärva från pizza express (vi var såklart med i kön).
En fin detalj var att kvinnan som marknadsförde Global-knivar hade ett plåster på fingret.
Mest inspirerande var kocken Jacob Wismar som lagade marockansk lammgryta med kanel och linser och en chili på biff och svarta bönor med hjälp av tryckkokare. Köttet blev extremt mört, och trots att vi är så snikna (min välgörarinna råkar vara hel smålänning och jag halv) att vi har mage att påpela att det hade kunnat saltas lite mer i både gratislammet och gratisbiffen, så fick jag starka habegär efter en tryckkokare.
Min plånbok tillåter sannerligen inte några extravaganta köksutrustningsinköp för tillfället. Men kanske någon i släkten har en gammal som står och samlar damm i ett skåp? Kanske någon ovillig tryckkokarägare på Blocket vill bli befriad från sin börda? Saken måste undersökas.
Andra bloggar om: gåslever, kycklingleverpastej, tryckkokare, snikrunda
onsdag, oktober 10, 2007
Dagar som den här...
Dagar som den här hemfaller jag åt kokt spagetti med philadelphiaost och Heinz.
tisdag, oktober 09, 2007
Den hemlige kocken
Efter att ha läst Den hemlige kocken (sträckläst faktiskt) får jag erkänna att den är mer tänkvärd än jag hade förväntat mig.
Jag är visserligen inte särskilt förtjust i den närmast föraktfulla ton bokens författare, journalisten Mats-Eric Nilsson, lägger sig till med när han talar om vanliga människor som inte begriper bättre än att handla på storköp och äta snabbmat, och som dessutom är dumma nog att tycka det är gott. Jag tycker hans tendens att fördöma exakt alla tillsatser och all bearbetning av maten kan kännas lite väl tillspetsad och jag läser kapitlet om Chinese restaurant syndrome med viss skepsis.
Jag drar heller inte chockat efter andan när författaren "avslöjar" att färskpressad apelsinjos på tetra inte är färsk, att smörgåsskinkan är fullpumpad med vatten eller att light-grädden innehåller förtjockningsmedel. Jag förväntar mig nämligen inget annat.
Och det är där det sjuka i situationen slår mig.
I Den hemlige kocken tar Mats-Eric Nilsson upp sådant som matfusk genom historien, forskarnas okunskap om hur kombinationen av olika tillsatsämnen kan påverka oss, sockrets utbredning i den amerikanska vardagsmaten från sent 1700-tal till idag, hur "majonnäs" kan framställas billigt, utan fett eller äggula och hur livsmedelsföretagen gör allt de kan för att öka produkternas livslängd så de ska kunna ligga länge i butiken.
Ett kapitel handlar om konservindustrin och det är ett ganska fantastiskt citat som återges i en konservfrämjande kokbok från femtiotalet:
"Enär en helkonserv alltid varit upphettad, får stekta rätter, t ex köttbullar, kotletter och annat stekt kött på burk [!], en något annan karaktär än samma rätter hemlagade - de verkar vara kokta, vilket de ju också är. Det betyder inte, att de ej kan vara lika goda, de är bara något annorlunda, och det är ganska mycket en vanesak, vilket man tycker bäst om."
Det blir lite läskigt när jag inser att de tjocka reklambroschyrer som Nesté, Semper och Hipp envisas med att skicka till oss nu för tiden innehåller exakt samma argument som då: Burkbarnmaten är lagad under mycket mer kontrollerade former och innehåller garanterat alla nödvändiga näringsämnen på ett sätt som sällan är fallet med hemlagad barmat.
Det allra värsta är att man tar åt sig.
Jag är redan ganska duktig på att studera innehållsförteckningar för att kontrollera köttmängd, ursprungsland, bakdatum på bröd och så vidare. Efter att ha läst Den hemlige kocken kommer jag också att börja räkna ingredienser och kolla E-nummer.
Det bästa med Den hemlige kocken är att den underlättar just detta, att kolla E-nummer och innehållsförteckningar och att hitta bra alternativ.
I slutet av boken finns tabeller med alla tillåtna E-nummer och vad de står för, scheman över vilka inhemska produkter som finns vilken säsong och en uppräkning av producenter som säljer ekologiska och närproducerade varor.
Mats-Eric Nilsson, eller i alla fall hans förlag Ordfront, vill gärna att hans bok ska jämföras med Fast food nation av Eric Schlosser. Nu tror jag inte att den kommer att väcka riktigt så stor uppståndelse, men den är resultatet av ett riktigt bra initiativ, och den är värd att läsas.
Andra bloggar om: Den hemlige kocken, Recension, Livsmedelsindustri, Matfusk, Tillsatser
måndag, oktober 08, 2007
Fisk på annorlunda vis
söndag, oktober 07, 2007
Gorgonzolakyckling med spenatstuvad potatis och äppelmarmelad

Ett trevligt sätt att utmana den kreativa kocken inom sig är annars att ställa upp i Cyberkocken. Som bonus får man också den lilla egotripp det innebär att se sig själv omnämnas på andras bloggar.
Äpplena då? Våra vänner brukar servera hemgjord päronmarmelad till dessertost och det är en väldigt lyckad kombination. Då borde ju även äppelmarmelad och gorgonzola gilla varandra.
Ugn 200 grader
4 äpplen
1 päron (totalt ca 450 g rensad frukt)
2 dl vatten
300 g syltsocker
Skala äpplena och päronet och skär bort kärnhusen. Skär frukten i tärningar och lägg den i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka i ungefär en kvart. Tillsätt syltsockret och koka ytterligare fem minuter. Låt svalna ett tag och häll sedan upp marmeladen i en ren glasburk och låt den stelna i kylen.
4 kycklingfiléer
gorgonzola
salt
peppar
8 potatisar
1 påse babyspenat
1 msk margarin eller smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
salt
peppar
Smält smör i en kastrull och rör ut mjölet i smöret. Vispa ner mjölken och koka upp. Låt koka i några minuter så såsen tjocknar och inte smakar mjöl. Salta och peppra.Vänd ner potatisen och spenaten i stuvningen.
Ät och njut, för det blir riktigt gott.
Jag använde svartpeppar av gammal vana, men jag lutar mer och mer åt vitpeppar. I det här fallet tror jag vitpeppar hade fungerat snäppet bättre.
En krispig konsistens hade också höjt hela anrättningen. Den möra kycklingen, marmeladen och den mjuka potatisen hade mått ännu bättre i sällskap av en knaprig kontrast. Funderar på att göra någon form av strössel nästa gång.
Andra bloggar om: cyberkocken, kyckling, spenat, gorgonzola, äpple, utmaning
lördag, oktober 06, 2007
Höstmiddag
Nu har dagen kommit. Jag blir lycklig av tanken på rotfrukter.
Igår bjöd vi hit goda vänner för att fredagsslappa och för att få hjälp med att äta upp en skinkstek. Med en liten förrätt och en enkel efterrätt förvandlades steken till en trevlig höstmiddag med flera härligt höstiga rotfrukter representerade.
Vi började med en enkel sallad med spenat, rödbetor och fetaost.
Steken fylldes och ugnssteketes med katrinplommon och lite äpple och fick sedan sällskap av ett rejält potatismos, förstärkt med morot och rotselleri och smaksatt med timjan, bacon och rostad vitlök. Katrinplommonen och äpplena från stekformen fick ge smak åt såsen.
Som avslutning svängde vi ihop en favorit i äppeltider, den otroligt enkla fuskäppelpajen jag skrivit om här tidigare.

Honungskokta rödbetor med spenat och fetaost
4 personer
2-3 färska rödbetor
100 g fetaost
1 påse babyspenat
salt
honung
färsk timjan
Honungsvinägrett
0,5 dl rapsolja
1 msk honung
1 msk balsamvinäger
1 msk senap
salt
peppar
Koka de hela oskalade rödbetorna ca 10 minuter. Plocka upp rödbetorna, skala dem och koka dem i vatten med en klick honung och lite salt tills de är klara.
Blanda ingredienserna till marinaden.
Skiva rödbetorna tunt. Lägg spenaten på ett uppläggningsfat med rödbetsskivorna ovanpå. Ringla över vinägretten och smula över fetaosten. Avsluta det hela med några väl placerade timjansrankor.
Plommonfylld skinkstek med plommon- och äppelsås
Potatis och rotsaksmos med rostad vitlök, bacon och timjan
4 personer
Ugn 175 grader
torkade katrinplommon
1 äpple
salt
vitpeppar
3 dl matlagningsgrädde
1 msk kalvfond
ev lite vatten
8 normalstora potatisar
1 morot
rotselleri motsvarande 1 potatis storlek
2 dl mjölk
75 g smör
5 vitlöksklyftor
1 pkt bacon
salt
peppar
Putsa skinksteken om det behövs. Stick in en lång kniv i stekens ena kortsida och hela vägen igenom steken så du får en "tunnel" för katrinplommon.
Dela katrinplommonen i lite mindre bitar och krydda dem med salt och vitpeppar. Fyll steken med katrinplommon, men se till att du får en näve över.
Kärna ur äpplet och skär det i bitar.
Salta och peppra steken runt om och lägg den i en smord ugnsfast form. Lägg äppelbitarna och resten av katrinplommonen runt om.
Stek i mitten av ugnen i ca 1,5 timme. (Innertemperaturen för skinkstek ska vara 80 grader enligt Vår kokbok, men tänk på att inte placera termometern mitt i plommonfyllningen).
Ta upp steken ur formen, slå in den i folie och lägg den åt sidan.
Ta vara på de ugnsstekta plommon- och äppelbitarna, och eventuellt lite av skyn från formen och lägg dem i en kastrull. Slå över matlagningsgrädden och vispa ihop allt så gott det går. Tillsätt lite fond och låt såsen koka ihop en aning. Sila såsen och smaka av med salt och peppar.
Skala och koka potatis, morot och selleri och koka dem. Rosta vitlöksklyftorna hela i ugnen. Strimla baconskivorna och stek dem krispiga i en stekpanna.
Pressa ner de färdigkokta och avångade rotfrukterna i en kastrull med potatispress. Värm mjölken och smöret och vispa ner i moset med elvisp. Salta och peppra. Rensa bort hårda skalbitar från vitlökarna och vispa ner vitlök, timjan och bacon som du smulat sönder med handen. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.
Servera steken i skivor tillsammans med såsen och moset. Gelé är gott till.
Andra bloggar om: höst, rödbetor, rotfrukter, stek, potatismos, lycklig
torsdag, oktober 04, 2007
onsdag, oktober 03, 2007
Barnvagnssoppa
Den kalla soppan var välsmakande och får plus för att den innehöll tydliga bitar av färsk grön sparris. Tyvärr var den inte särskilt mättande ens med creme fraiche-klick, bröd, kaffe och den lilla kokosboll som också ingick. Och en tunn soppa är inte den mest idealiska kosten när man har en rörlig, nyfiken snart sju månader gammal bebis med långa armar i knät - även om mat som kan ätas med en hand uppskattas.
Skedmat är förstås också praktiskt när man hellre tittar på scenen än på tallriken. Och framför allt sista numret - Ta av dig skorna - var värt all uppmärksamhet som den ätande, jollrande, bärande, krypande, kaffedrickande publiken kunde uppbåda.
Vi kompletterade soppsörplandet i efterhand med en liten tallrik från salladsbuffén uppe på Panorama. Det visade sig vara ett gott, lagom litet och, inte minst, någorlunda hälsosamt alternativ till de stora mackor, kakor och lunchtallrikar som annars står till buds.
Bäst med café Panorama just nu är dock Jan Stenmark-utställningen på vägen upp.
Andra bloggar om: soppa, teater, barnvagnar, sallad, jan stenmark
tisdag, oktober 02, 2007
Matbröd med nötter
Brödet vi smakade var ett matbröd med nötter som nu ligger säkert inpackat i frysen. Idag har jag i stället njutit av otaliga skivor av det enkla lantbröd jag skrivit om tidigare. E slog nämligen till med storbak, så nu har vi frysen full.
Matbröd med nötter*
2 limpor
Ugn: 200 grader
0,5 paket jäst
1 tsk salt
2 tsk honung (flytande honung är praktiskt)
4 dl vatten, fingervarmt
4 dl rågsikt
4 msk neutral matolja
200 g hackade nötter (E använde hasselnötter och valnötter, det blev gott)
5-6 dl vetemjöl
smör till formarna
Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt salt, honung och en skvätt av det fingervarma vattnet och rör tills jästen har löst sig. Häll ner resten av vattnet och rågsikten. Blanda och låt vila ett par minuter.
Hacka nötterna eller krossa dem i en ren handduk. Rör ner olja, nötter och vetemjöl och knåda degen lätt i bunken. Låt jäsa under handduk i en timme.
Smörj två brödformar med smör.
Dela degen i två delar när den har jäst färdigt. Knåda varje del lätt, forma till en limpa och lägg i brödform.
Grädda de två bröden i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Kontrollera bröden noga innan du tar ut dem, våra bröd var väldigt degiga efter 30 minuter och behövde ganska mycket mer tid i ugnen innan de var klara.
* Originalreceptet kommer från boken Kärlek, oliver och timjan. Där heter brödet Johns valnötsbröd och innehåller inga andra nötter än valnötter.
Andra bloggar om: bak, matbröd, njutning
måndag, oktober 01, 2007
Blir man tjock av kokböcker?
Att konsumera matlitteratur innan sovdags är det inte tal om, vem kan sova i ljudet från en skrikande mage?
Sömnbrist och onödigt småätande är inte bra för hälsan över huvud taget. Farorna lurar innanför dörrarna till det beskedliga lilla kokboksskåpet i hallen. Och dörrarna står ofta på glänt...