torsdag, september 13, 2007

Tårta med chokladtryffelkola och nötbotten

Den här tårtan är lyxig, läcker och extremt mäktig. Den går att förbereda och kan dessutom frysas med helt okej resultat. Vi, eller E ska jag säga, för det är han som gör den, serverar den alltid med creme fraiche för att få lite syrlighet mot allt det söta.

Ett tips kan vara att göra lite extra nötsmet till bottnen, för åtminstone jag tycker att det är tårtbitarna med mycket botten som är allra godast.

Tårta med chokladtryffelkola och nötbotten*
ca 12 bitar

Nötbotten
75 g blandade nötter, tex pistache, pinje, valnöt och sötmandel.
1 helt ägg
1 äggvita
1,5 dl strösocker
0,5 tsk bakpulver
1,5 msk vetemjöl

Tryffelkolakräm
200g mörk choklad
2 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
0,5 dl glykos (finns i tub på apoteket)
75 g smör

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka nötterna och vispa allt ägg och strösocker till bottnen till ett vitt skum. Vänd försiktigt ner vetemjölet och bakpulvret i skummet och vänd till sist ner nöthacket.
Sätt fast ett bakplåtspapper över bottnen i en teflonform med löstagbar botten. Häll i nötsmeten och grädda i mitten av ugnen i ungefär 40 minuter. Oroa dig inte om bottnen känns lite kladdig, det gör ingenting.

Hacka chokladen till tryffelkolakrämen och smält den tillsammans med grädde, socker och glykos i en skål i vattenbad. När allt är smält rör du ner smöret och fortsätter röra tills det också har smält och blandat sig med chokladkrämen.

Häll tryffelsmeten över nötbottnen i formen och skaka lite på formen så att chokladen rinner ner runt kanterna på bottnen. Ställ in formen med tårtan i kylen och låt stelna.

Lossa kanten med en tunn vass kniv innan du tar bort kanterna på formen.

Servera med creme fraiche.

* Det ursprungliga receptet kommer från Allt om mat nr 6 2003 och heter Nöt- och tryffelpaj.

Inga kommentarer: