söndag, september 30, 2007

Kyckling i lergryta med pasta och grönsakssås

Det här lilla experímentet blev vad man brukar kalla tokbra, så jag är bara tvungen att dela med mig. Billigt och lättlagat och så gott att det funkar som bjudrätt.


Kyckling i lergryta med pasta och grönsakssås

4 portioner
Ugn ca 225 grader

1 hel kyckling
1 gul lök
1 paprika
2 morötter
2 "kinesiska vitlökar" eller minst 4 stora vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk grönsaksfond
en näve basilikablad
salt
peppar
olivolja


Lägg en lergryta i blöt och sätt på ugnen. Stycka kycklingen, salta och peppra delarna. Skär grönsakerna i mindre bitar.


Ta upp lergrytan och häll lite olja i botten. Lägg ner grönsakerna och sedan kycklingen. Peta ner basilikabladen runt kycklingdelarna. Häll de krossade tomaterna runt om och toppa med lite olivolja. Lägg på locket och stoppa grytan i ugnen. Låt allt tillagas i ca 40 minuter, tills kycklingen är klar.




Lyft upp kycklingen och håll den varm. Häll grönsakerna och spadet från lergrytan till en kastrull och mixa med mixerstav till en någorlunda slät sås (självklart kan du även mixa i vanlig mixer och sen hälla såsen i kastrullen). Smaksätt med tomatpuré och eventuellt lite fond och låt såsen koka ihop något. Smaka av med salt och peppar.




Servera kycklingen med nykokt pasta, grönsakssåsen och färskriven parmesanost.

Inga kommentarer: