tisdag, augusti 15, 2006

Samvetsvänlig synd

En bra regel som jag inte följer är att kompensera "dåliga" ingredienser med "bra". Då menar jag inte att potatisen kan vara möglig så länge fisken är pinfärsk, utan att mindre samvetsgranna ingredienser som bacon och grädde till viss del kan bortförklaras med friskusingredienser som morötter, ärter, vitlök och fullkornspasta. Som i baconpastan vi åt idag.

Pastasås med bacon
4 portioner

1 gul lök
1 paket bacon
1 burk krossade tomater
1-2 dl matlagningsgrädde
2-3 morötter
ärter efter behag
2 stora vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 skvätt kalvfond
salt
ev svartpeppar

Hacka löken och stek den tillsammans med det strimlade baconet, nåt stekfett behövs inte. Häll ner en liten skvätt grädde och låt allt koka ihop. Häll över tomaterna och resten av grädden, tillsätt morötterna i små tärningar och resten av ingredienserna. Koka ihop till en krämig sås och smaka av med salt. Sambal oelek sätter piff, men för smakens skull kan det ändå vara gott att dra några drag på svartpepparkvarnen över alltihopa.

Servera med kokt fullkornspasta.

Regel och regel förresten, jag kom på den idag. Och så bra är den ju kanske inte om man börjar tänka åt andra hållet, och använda nyttiga ingredienser som en ursäkt för att ta en klick extra smör eller mera socker. Men just i fallet baconpasta så lättade det vårt samvete såpass att till och med herr "jogga varje dag", som jag tydligen är gift med, gick med på att äta baconpastan både idag, och ta med den som låda i morgon.
Dessutom blev det gott.

4 kommentarer:

Lidbom sa...

Tror principen kallas "Coca cola light" och baseras på tekniken att alltid beställa en CC Light till Big Mac & Co-målet och på sätt göra ett nollsummespel av fetterna.

Frida sa...

Det är en basal version - man byter ut mot mindre onyttigt i stället för att tillsätta nyttigt. Men om man la vitkål på burgaren och blandade sina pommes med bönor!
Som sagt jag följer det inte själv...

Hans Husman sa...

Det är ett strålande koncept att ersätta dåliga livsmedel med bättre i gamla recept.

Vi har försökt arbeta lite med det i våra recept också.

Lycka till med bloggen i fortsättningen.

Kinna sa...

Jag får dåligt samvete bara jag läser det här. Klart att jag försöker ösa på mycket grönsaker och kan klämma en god dessert för att jag varit duktig. Vad man lurar sig själv ibland. =)