torsdag, mars 16, 2006

Stå för falukorven

Jag vet att väldigt många därute aldrig skulle tänka tanken att äta falukorv. E hör till dem. Ibland får vi som gillar falukorv nästan sitta och försvara oss. Ja, jag tycker faktiskt om falukorv, trots att man som gammal Borlängebo är inpräntat att vara skeptisk till sker rån Falun.

Stekt falukorv i skivor kanske är en väl enkel utväg. Särskilt om de serveras med snabbmakaroner. Men även om rätten inte hamnar högst på den kulinariska skalan så fyller den sitt syfte. Och med lagom stekyta och stuvade makaroner, plus en dos barndomssentimentalitet, så smakar det riktigt bra nån enstaka gång då och då.

Korv Stroganof med ris är helt enkelt gott.

Bäst av allt är dock ugnsstekt falukorv. En av "pappa-rätterna" när jag växte upp. Korven ska skivas nästan ända igenom. Sedan bres lite senap i varje ficka och så fylls varannan ficka med en tomatskiva och varannan med en lökskiva. När också en ostskiva stoppats ner i alla fickorna ska korven in i ugnen.
Enligt konstens alla regler ska anrättningen sen serveras med hemgjort potatismos och lingonsylt. Ketchup och senap för den som vill. Vardagslyx.
Här om veckan gjorde jag en stor ugnsstekt falukorv, bara till mig själv. Det blev många goda lådor.

Falukorv kan man ofta hitta riktigt billigt. Men trots att korven är namnskyddad så brukar jag kolla köttmängd och fetthalt ganska noga. Gör det ni med. Och stå för falukorven!

(Däremot önskar jag att jag slapp stå för pulvermoset jag har ätit till mina lådor... Men hemlagat mos gör sig faktiskt inte i frysen. Och det är inte heller något man svänger ihop på en kafferast. Eller i det här fallet lunchrast.)

Kinna gillar också falukorv i ugn. Men hon har ett annat recept.

9 kommentarer:

bani sa...

Ack ja, ugnsstekt falukorv har jag nog inte tillagat sen hemkunskapen i åttan... ungefär samma recept som din pappas, minus senap då tror jag. :-P

Xtian sa...

Har du och jag samma pappa? (Nä, det vet jag att vi inte har) "FK med PM " körde min pappa med varenda gång mamma var borta. Han trodde oxå att jag aldrig kunde lista ut vad FK och PM stod för (FaluKorv med PotatisMos). Han är ding på det sättet...

Men, där din far gjorde "nästan-skivor" gjorde min far ett längsgående snitt som fylldes med senap och hackad lök ("lackad hök" som han tycker om att säga. Det är oxå jättekul...). Ost lägges på hela korven. Ketchup la jag till på min del

Potatismosen - alltid hemlagad och med lite klumpar i. Och mycket smör.

Troligtvis är FK med PM den absolut vanligaste pappa-rätten i Sverige. Eller?

Frida sa...

Vet inte om jag blev skadad under mitt år i Göteborg, men lackad hök är ganska kul :-)

Xtian sa...

Vet du vad, nu när man börjar bli till åren...så börjar man själv säga hans gamla favvis-ordvänderier. Till min hustrus stora fasa...

Barndomens julaftnar var fyllda med: "-Nu är det Kalle Anka och Pisse Mugg ,nej, Musse Pigg..",
"- kan du räcka mig en binkskit, nej, förlåt en skinkbit.." eller den lite mer nya (julen -97) "Till syltan måste jag ha litta rövade skidbetor...nej, jag menar skivade rödbetor" (Allt på skånska och med det egna skrattet liggande på lut. Vi andra bara led).

Frida sa...

He he, jag kan förstå att det blev lite mycket ibland.

Ordhumor kanske är en annan pappagrej? En av sakerna min far skrattade mest åt på tv var när Sickan i Jönssonligan sa "Finska sämskskinn, det sämska som finsk"

Clivia sa...

Hej,vad kul du skriver om mat! Hit ska jag återvända. Och jag ÄLSKAR falukorv, i alla former. Det står jag för.
Min topp tre för falukorvsrätter:
1. Korv stroganoff med ris och gröna ärter
2. Stekt falukorv med stuvade makaroner
3. Rå falukorv på smörgås med *rodnar lite, men repar mod* majonnäs

Frida sa...

Välkommen Clivia!

Falukorv på smörgåsen är ju en klassiker - tänk bara på långtradarmackorna med stekt ägg och falukorv på rågkaka.

Kinna sa...

Xtian: Binkskit känner jag igen.Mamma är också skånska. Det andra var nytt.
Tips till falukorven är att använda chiliketchup istället för vanlig ketchup och lägga ost och lök mellan varje skiva av korven. skär också igenom korven och inte bara halvvägs, det blir annars trångt med fyllningen.

Xtian sa...

Clivia/Frida: Falukorv+senap(helt okej med vanlig standardsenap)+Falu Rågrut = paradis för munnen!
Kinna: vilken lyxvariant av ugnsfalu. Den måste jag testa!