måndag, januari 02, 2006

Gott och blandat

Under "jullovet" har inte bloggat någonting. Däremot har jag ätit en hel del. Den första julmaten smakade jag hemma hos goda vänner på deras numera traditionella julfest en av de första lördagarna i december. Sill, skinka, ägghalvor, lax och köttbullar på rådjursfärs tog oss lätt igenom det flera timmar långa strömavbrottet i Solna. Kolsvärtan utanför fönstren framhävde bara de tända ljusen på borden. Men vi var väldigt glada att vi satt i våra vänners vardagsrum, och inte i en hiss. När sedan strömmen hade den goda smaken att komma tillbaka lagom till kaffet var det bara att tacka och ta emot.


En knapp vecka senare var det dags igen. Julfest på jobbet. Maten kom från en cateringfirma som jag tryvärr glömt namnet på. För det var gott.


Julens bottennapp. En stressig dag med städning och panikjulshoppande resulterade i att det varken fanns tid eller lust för matlagning innan farmor skulle hämtas på tåget. Den färdiggrillade kycklingen var fortfarande lite varm och luktade fantastiskt. Men jag hade missat att fixa sås. Farmor ville dela ett bröst. Torrt, torrt, torrt, och trist, trist, trist.

American Take Away finns i Gävle! Men pizzan dagen före julafton kom inte därifrån utan från det mycket snarlika American Pizza Place. Stor och stark, med kryddad köttfärs, räkor och, ganska vågat om jag får säga det själv, dansk rostad lök på kanterna. Ingen sörjde Klyken.


Julbordsfrukost på julafton. Tre sorters sill, sillsallad, ägg, lax, köttbullar, skinka, prinskorv, Onsalakorv, vitlökspate, Cumberlandsås, cheddar, gräddost och grönmögelost, pappas hembakta vörtbröd och mammas tvådagarsbröd med lingon.


Till julfrukosten dricker man givetvis julmust och snaps.

1 kommentar:

Xtian sa...

Rostad lök på kanten - jo, jag tackar jag. Låter som en riktig upplevelse för gom o mage. Hoppas man snart blir kommenderad till Gävle i nåt ärende...